ARHIVA VESTI
     
 

„Ikarbus“ AD na prekretnici. Socijalni program iz sredstava budžeta.

Socijalni program kao moguæe rešenje




20.11.2009.
Višemeseèna agonija radnika „Ikarbusa“, te raskid Kupoprodajnog ugovora kao i ukljuèenje države rezultirali su moguænost da zaposleni ostvare prava jednokratne novèane nadoknade (socijalni program) koja se isplaæuje iz sredstava budžeta u cilju rešavanja viška zaposlenih.
Industrijski sindikat „Ikarbus“a je mišljenja da je ovo korak koji æe omoguæiti dolazak novog kupca i moguænost da znaèajan broj radnika napusti preduzeæe uz zakonom predviðene nadoknade.
Zaposlenima su ponuðene èetiri moguænosti:
1. Zaposleni do 10 godina staža-100 eura po godini staža osiguranja u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan isplate.
2. Zaposleni koji imaju više od 10 godina staža-10 proseènih zarada u privredi Republike Srbije
3. Zaposleni kojima po osnovu staža ili godina starosti nedostaje 2 godine za ostvarivanje prava na penziju shodno èlanu 158. Zakona o radu pripada 1/3 zarade za prvih 10 godina staža i ¼ zarade za svaku sledeæu godinu staža.
4. Zaposleni kojima nedostaje do 5 godina do ispunjenja jednog od uslova za ostvarivanje prava na penziju i ima pravo na novèanu nadoknadu u iznosu od zbira šestostruke proseène meseène zarade ostvarene u privredi Republike Srbije i 60% proseène meseène zarade u privredi Republike Srbije meseèno u ratama do ispunjenja uslova za osvarivanje prava na penziju (zbir šestostruke proseène meseène zarade ostvarene u privredi Republike Srbije isplaèuje se odjednom, dok se 60% proseène meseène zarade u privredi Republike Srbije isplaæuje meseèno u ratama do ispunjenja uslova za ostvarvanje prava na penziju.)


Dobijene informacije govore da je od blizu 700 radnika „Ikarbus“a, njih 350 odluèilo da napusti firmu. Najveæi broj prijavljenih radnika je iz proizvodnje. Ukoliko svi oni odu postavlja se pitanje ko æe da pravi autobuse.
Industrijski sindikat „Ikarbus“a se zalaže da se jasno odredi ko je neophodan za opstanak i razvoj „Ikarbus“a, da se tim radnicima ponude jasni uslovi pod kojima æe raditi i kakva je buduænost „Ikarbus“a a na ostale radnike primeniti ponuðene moguænosti odlaska iz preduzeæa.



 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"