ARHIVA VESTI
     
 
Nevladine organizacije pokrenule projekat „Dostojanstven rad za svakog“ u Srbiji. Projekat sprovodi šest organizacija građanskog društva a finansijski podržava USAID preko Instituta za održive zajednice.

CRNO NA BELO




03.04.2012. U Beogradu obeležen početak kampanje za dostojanstven radu Srbiji koji je pokrenulo šest organizacija civilnog društva a pod nazivom „Crno na belo“ koja je deo projekta „Dostojanstven rad za svakog“. Kroz više paralelnih akcija i aktivnosti projekat na nacionalnom i lokalnom nivou u saradnji sprovode Fondacija Centar za demokratiju, Centar za razvoj neprofitnog sektora, Udruženje Centar za nove komunikacije Dokukino, Timočki klub, Udruženje građana Zajedno-Zajedno i Resurs centar Majdanpek.

Projekat traje godinu dana a njegov cilj je animiranje, podsticanje i osnaživanje građana i radnika da se efikasnije bore za svoja radna prava. Takođe, namera projekta je pokretanje socijalnog dijaloga radnika, poslodavaca i vlade.



Početak kampanje je obeležila direktorka misije USAID u Srbiji Suzan Fric koja je izjavila da očekuje da se uspešnom javnom kampanjom izvrši adekvatan javni pritisak i na poslovni sektor i na vladu i time podigne nivo opšteg poštovanja radnih prava.

Generalna sekretarka Fondacije Centar za demokratiju, inicijatora ove kampanje, Nataša Vučković je objasnila da je u Srbiji neophodna sinergija radnika-građana, poslodavaca i države na rešavanju pitanja dostojanstvenog rada i da ovaj projekat nije deo političke predizborne kampanje a pored ostalog je istakla:

„Ako se zarade ne isplaćuju i po više meseci, ako poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose, ako vas na razgovoru za posao pitaju o planiranju porodice, ako radimo na crno-onda se radi o ozbiljnom kršenju prava. Interes građana je da se o tome više govori.“



Početku Kampanje u Domu omladine u Beogradu su prisustvovale brojne nevladine organizacije, javne i političke ličnosti i predstavnici sindikata. Projekat finansijski podržava USAID preko instituta za održive zajednice.

Ovim povodom je pokrenut i predstavljen interaktivni web portal www.crnonabelo.com.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"