ARHIVA VESTI
     
 
Evropski socijalni partneri iz sektora kože na Radionici o ugljičnom otisku goveđe kože. Težnja ka nultom štetnom uticaju.

Radionica EU o ugljičnom otisku evropske goveđe kože




Frankfurt, 26.01.2024.

25. januara, u Frankfurtu, evropski socijalni partneri za štavljenje i sektor kože, COTANCE i industriAll European Trade Union, održali su evropsku radionicu o ugljeničnom otisku goveđe kože.

Radionica, razvijena u okviru projekta socijalnog dijaloga koji finansira EU „Ka nultom štetnom uticaju evropske kožne industrije – GREEN DEAL LEATHER“, okupila je nacionalne socijalne partnere, uključujući poslodavce iz Španije (Acekpiel), Portugala (APIC), Francuske (FFTM), Austrija (FVTBSL), Mađarska (MKSZ), Italija (UNIC) i Nemačka (VDL), kao i predstavnici sindikata iz Nemačke, Austrije, Italije, Francuske, Turske i UK.

Učesnici su informisani o radu na projektu, uključujući i izračunavanje prosečnog ugljičnog otiska kvadratnog metra kože pomoću industrijskog alata Eco2L, koji ima za cilj da pruži tačne i transparentne podatke o energetskoj efikasnosti i emisiji ugljenika u proizvodnji. Uz mnogo dezinformacija u medijima o koži, potreba za pravim naučnim podacima je od vitalnog značaja.

Događaj je otvorio Manuel Rios, predsednik COTANCE-a, koji je rekao:

„Želimo da naši kupci i potrošači shvate da ugljenični otisak visokokvalitetne kože takođe odražava tehnologiju koja stoji iza, i karakteristike performansi koje se pružaju koži, koje će obezbediti dugotrajnu zadovoljavajuću upotrebu materijala. Stvarni uticaj kože na životnu sredinu zavisi uostalom od trajanja usluge, u kojoj su koža šampioni.”



Generalni sekretar COTANCE-a, Gustavo Gonzales-Kuijano, rekao je:

„Za laika nije lako razumeti podatke o ugljičnom otisku i njihove implikacije na životnu sredinu. A jednostavno poređenje jedne figure ovde sa drugom tamo bez odgovarajućeg konteksta, često vodi do pogrešnih zaključaka. Zbog toga smo uložili najveću pažnju da u ovoj studiji smanjimo količinu informacija koje Eco2L generiše na osnovne stvari i da čitaocima pružimo sva potrebna objašnjenja.“

Sa ciljem da EU bude klimatski neutralna do 2050. godine, industrija kože i njeni radnici žele da igraju svoju ulogu tako što će proizvoditi kvalitetne kožne proizvode, optimizujući model cirkularne ekonomije i želeći da koriste ekološki najprihvatljivije dostupne procese. Da bi Evropa bila svetski lider u proizvodnji kože, precizno prikupljanje podataka i transparentnost su i dalje od suštinskog značaja, a nadamo se da će ovaj projekat i novi alat Eco2L, pomoći industriji da nastavi sa „zelenom“ proizvodnjom kože u Evropi.

Judith Kirton-Darling, vršilac dužnosti zajedničkog generalnog sekretara industriAll Europe rekla je: „Imamo ponosnu tradiciju proizvodnje kože dobrog kvaliteta ovde u Evropi i želimo da sektor kože, kao i svi proizvodni sektori, učinimo što je moguće zelenijim. Radnici žele da proizvode kvalitetne i dugotrajne proizvode koji ne utiču negativno na životnu sredinu. Kontinuirana podrška i ulaganja i dalje su važni, kako od potrošača u ulaganju u zelenu kožu proizvedenu u Evropi, tako i od strane kompanija i kreatora politike u opremu, pristup zelenoj energiji i osiguravanje pristupa kvalifikovanim radnicima za proizvodnju ovih proizvoda.“

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"