ARHIVA VESTI
     
 
Tata Steel, jedan od najvećih evropskih proizvođača čelika, objavio je odluku da instalira elektrolučnu peć od 3 mt (EAF) u Port Talbotu, što će rezultirati velikim smanjenjem proizvodnje i gubitkom do 3.000 radnih mesta pre 2027.

Budućnost britanske proizvodnje čelika je u opasnosti




London, 22.01.2024.
Prošle nedelje, Tata Steel UK je objavila da će nastaviti sa svojim planom za instaliranje 3mt elektrolučne peći (EAF) u Port Talbotu, što će rezultirati velikim smanjenjem proizvodnje i gubitkom do 3.000 radnih mesta pre 2027. Plan kojem se protive sindikati je bio koju podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja se obavezala da će obezbediti 500 miliona funti granta za tranziciju.
Saopštenje, koje je procurilo u medije pre nego što su sindikati zvanično obavešteni, potreslo je lokalnu zajednicu za koju sajt pruža hiljade direktnih i indirektnih poslova.
IndustriAll Europe žali zbog gubitka hiljada radnih mesta i kritikuje Tata Steel UK i vladu Ujedinjenog Kraljevstva zato što ne slušaju sindikate. Dekarbonizacija bez deindustrijalizacije je moguća i potreban je revidirani plan koji obezbeđuje pravednu tranziciju za radnike i regione čelika.
Judith Kirton-Darling, vršilac dužnosti zajedničkog generalnog sekretara za industrijsku Evropu, rekla je: „Ovo je užasna vest za čeličane, i potpuno je suprotna od onoga što podrazumevamo pod obezbeđivanjem pravedne tranzicije. Kompanija i vlada Velike Britanije potpuno su ignorisali predloge sindikata, a objavljivanje svoje odluke medijima pre nego što obavesti predstavnike radnika nije ništa drugo do šamar u lice. „
Uz sličnu najavu koju je objavio British Steel, u vlasništvu kineske kompanije Jingie, da će zatvoriti svoju visoku peć nakon postavljanja EAF-a 2025. godine, Velika Britanija se suočava s tim da je jedina zemlja G20 koja nije u stanju da proizvodi primarni čelik. Ovo je pokrenulo pitanja o sposobnosti Ujedinjenog Kraljevstva da proizvodi sve vrste čelika, a zauzvrat, o njihovoj strateškoj autonomiji.
Judith Kirton-Darling, dodala:
„Činjenica da je ovaj kratkovidi plan dobio podršku vlade Velike Britanije je zbunjujuća. Kako proizvodnja postaje sve naprednija, sada su nam više nego ikad potrebni vrhunski i složeni metali da bismo obezbedili proizvode visoke vrednosti od aviona do električnih vozila. Ne samo da je ova odluka loša za lokalne radnike, već je loša i za konkurentnost britanske industrije.
Dekarbonizacija ne mora da znači veliki gubitak radnih mesta, Tatina odluka da se opredeli za najbržu i najjeftiniju opciju umesto da istinski ulaže u dekarbonizaciju i cirkularnu ekonomiju je ogromna greška i užasan je način da se tretira dugogodišnje i posvećene čeličane.''
Sindikati u Ujedinjenom Kraljevstvu će se sada konsultovati sa svojim članovima o narednim koracima, a industriAll Europe solidarna je sa pogođenim radnicima u Velikoj Britaniji u traženju novog plana koji će izbjeći masovno otpuštanje i osigurati pravednu tranziciju za radnike i region.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"