ARHIVA VESTI
     
 
Štrajk u „Gorenju“ Valjevo završen, nakon pregovora sa jednim od sindikata. Pregovori bez predstavnika Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata(ASNS), Nezavisnosti i Industrijskog sindikata Srbije.

Okončan štrajk u Gorenju?




Valjevo, 17.01.2024.

Nakon jednodnevnog i jednosatnog štrajka radnika „Gorenje“ i nakon pregovora poslodavca sa predstavnicima Samostalnog sindikata metalaca Srbije koji deluju u fabrici i koji su potpisnici Kolektivnog ugovora, te zajedničkog Obaveštenja, vratio se mir u Gorenje.

Valjda!? Ovo valjda, je izrečeno s obzirom na činjenicu da u pregovorima nisu učestvovali predstavnici ASNS Gorenje koji su potpisnici Kolektivnog ugovora kao ni predstavnici GSM“Nezavisnost“ i Industrijskog sindikata Srbije.

Primena dogovorenog povećanja je diskutabilna i o tome se Industrijski sindikat „Gorenje“ i izjasnio kroz tekst koji je distribuiran radnicima.

Industrijski sindikat “Gorenja“ ukazuje da povećanje za 15.000, uz zadržavanje bonusa za redovnost na poslu od 10.000 dinara, no u tekstu sporazuma stoji da će povećanje biti U PROSEKU 15.000 dinara, što je termin izuzetno podložan manipulacijama.
Plate moraju biti povećane svima LINEARNO 15.000 dinara, da ne bi neko dobio povećanje 30, a neko 3.000 dinara što bi u proseku bilo 15, da ne kažem 16,5.
Čemu termin U PROSEKU???



Kako bi se stvari malo popravile, neophodno je da se u nastavku pregovora sa poslodavcem oko Kolektivnog ugovora sindikati usaglase, nastupe sa jedinstvenim stavovima i zajedno brane te stavove. Rezultati pregovora sadržani u Kolektivnom ugovoru će biti primenjeni na sve radnike te je stoga neophodno prisustvo svih fabričkih sindikata u pregovorima. Reprezentativni SSMS i ASNS da čuju glas radnika i drugih sindikata koji deluju u „Gorenju“. Radnička solidarnost zauvek!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"