ARHIVA VESTI
     
 
Održana sednica Glavnog odbora Industrijskog sindikata Srbije(ISS). Napredak u organizovanju, veći stepen sindikalne saradnje. „Magna Seating“, Linglong, Aptiv, Zastava oružje, FCC Kikinda, ZIJIN, kompanije koje ne poštuju radnička, sindikalna i građanska prava. Pomaci u radu Ministarstva rada.

Rast članstva i akcionog delovanja Industrijskog sindikata Srbije




Beograd, 10.03.2023.

Glavni odbor Industrijskog sindikata Srbije se održava nakon duže pauze i dve sednice Predsedništva ISS kao i sednice Nadzornog odbora koji je Glavnom odboru podneo izveštaj o finansijskom poslovanju ISS u 2022. godini.

Stabilne finansije i njihov rast omogućavaju da ISS sprovede ambiciozan plan rasta članstva kroz edukacije i kampanje, stvarajući nove sindikate ali i jačajući postojeće sindikate koji su temelj ISS.

U ovim aktivnostima značajnu podršku i ohrabrenje ISS ima od IndustriAll Evropa i IndustriAll Global, naročito u jačanju tekstilnog sektora.

Značajan iskorak je napravljen u razvijanju saradnje sindikata koji su članovi IndustriAll Evropa i IndustriAll Global a što potvrđuje i Sporazum o saradnji granskih sindikata UGS“Nezavisnost“, Samostalnog sindikata metalaca Srbije i Industrijskog sindikata Srbije.



Prvi rezultati saradnje su ohrabrujući a to potvrđuje i potpisani kolektivni ugovor u ZIJIN Bor kao i ptotesti koje su sindikati zajedno organizovali.

Izveštaj o radu ISS je obuhvatio izveštaje koje je Predsedništvo ISS usvojilo na održanim sednicama.

Problema na pretek, „Magna Seating“, ZIJIN Bor, Linglong Zrenjanin, Aptiv Novi Sad, Zastava oružje Kragujevac, FCC Kikinda su reduzeća koja ozbiljno krše srpsko zakonodavstvo, ustavni poredak, radnička, ljudska i sindikalna prava.

ISS vodi aktivnu politiku , tačnije borbu sa ovim kompanijama koristeći sva pravna domaća i međunarodna sredstva da se silnici privedu poštovanju zakona i međunarodnih normi.

Promenama u Ministarstvu rada došlo je do zaokreta u odnosu prema sindikatima i problemima sa kojima se svakodnevno suočavamo. Kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića je profesionalno i brzo odgovorio na pismo Dragana Matića predsednika Industrijskog sindikata srbije.



Sastanak sa Mirom Bastom specijalnim sekretarom Ministra rada je potvrdio posvećenost Vlade Republike Srbije da se u Srbiji poštuju red i zakon a narušioci toga privedu redu i poštovanju pravila i zakona koja Srbija ima.

Mladi članovi sindikata sve više, ne samo u ISS već i u sindikatima koji mlade štuju i čuju, što bi rekli stariji ljudi.

Industrijski sindikat Srbije je na putu da ostvari jednu od svojih prvih parola „ Da ISS nije pravljen po meri našiih očeva i majki , niti po nama koji smo sada u njemu, već po meri neših potomaka, sinova i kćeri“ izgleda da smo tu meru našli ali i da su mladi našli nas.




 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"