ARHIVA VESTI
     
 
IndustriAll Evropa obeležio desetogodišnjicu osnivanja. IndustriAll Evropa je bratstvo 5,5 miliona industrijskih radnika Evrope, glas koji se čuje i reč koja se sluša.

IndustriAll Europe ima deset godina!




Brisel 16.05.2022.

Rukovodstvo IndustriAll Evropa je uputilo pismo organizacijama članovima industriAll Europe povodom obeležavanja 10 godina postojanja organizacije. Bio je to početak jednog fascinantnog procesa kojim danas, posle deset godina, možemo biti zadovoljni.

Poštovane kolege,

Danas, 16. maja 2022, industriAll European Trade Union puni deset godina. Dana 16. maja 2012, naša organizacija je nastala spajanjem Evropske federacije sindikata tekstila, odeće i kože (ETUF-TCL), Evropske federacije metalaca (EMF) i Evropske federacije rudara, hemijskih i energetskih radnika ( EMCEF). Tri federacije su se raspustile dan pre osnivačkog kongresa. Stvaranje IndustriAll Europe značilo je da će od tog dana radnici u većini industrijskih sektora biti predstavljeni jedinstvenom evropskom sindikalnom federacijom na evropskom nivou. Bio je to početak jednog fascinantnog procesa kojim danas, posle deset godina, možemo biti zadovoljni. Sindikalno spajanje nikada nije lak proces. Morali smo da izgradimo jednu organizaciju od tri postojeće kulture. Posle toga, prve godine nisu uvek bile lake. Ali danas možemo da se osvrnemo na proteklih deset godina sa osećajem ponosa. Zajedno smo postigli mnogo i nemoguće je nabrojati sva naša dostignuća. Što je najvažnije, uspeli smo da budemo prepoznati kao reprezentativni glas industrijskog radnika u Evropi. IndustriAll Europe je poznata, priznata i poštovana zbog svoje stručnosti i doprinosa. Ovo uvažavanje raste. Zajedno smo zauzeli mnoge pozicije. Zajednički smo organizovali akcione dane, na nivou preduzeća ili sektora. Napravili smo naš manifest o budućnosti industrije. Zajedno smo vodili kampanju za jačanje prava na kolektivno pregovaranje i za više demokratije na radu. Zajedno smo takođe pokrenuli novi prioritet na evropskom nivou: Izgradnja moći sindikata. Ali pred nama je još mnogo posla. Moraćemo da se borimo za pravednu tranziciju. Digitalna i zelena tranzicija je generacijski izazov i prilika za reindustrijalizaciju. Ali, ako se njime loše upravlja, može ugroziti i mnoga radna mesta u našim industrijama. Oblikovanje dvostruke tranzicije sada je naš fokus i naša zajednička borba. Promena mora postati prilika za svakog radnika i svaki region u Evropi. Evropa mora postati ravnopravnija, a ne nejednaka. Ne možemo, međutim, zanemariti činjenicu da svoju godišnjicu slavimo u vreme kada se u Evropi vodi strašni rat. Kao sindikat, mi smo deo mirovnog pokreta i nepokolebljivo ćemo raditi na dijalogu i okončanju ovog rata. Rat nema pobednika, ali mir nema gubitnika. Na našem predstojećem Izvršnom komitetu u Stokholmu 24. i 25. maja 2022. obeležićemo ovu desetu godišnjicu, proslavljajući naša zajednička dostignuća i suočavajući se sa novim izazovima. Radujemo se susretu sa vama tamo. U međuvremenu, želimo da vam se svima zahvalimo na podršci našoj organizaciji. Evropski sindikat je jak onoliko koliko su jaki posvećenost i doprinos njegovih članova. U ime celog tima industriAll Europe, šaljemo vam našu solidarnost i pozdrave.

Danas, IndustriAll Evropa objedinjuje na stotine nacionalnih sindikata koji deluju u sektorima metala, tekstila, kože i odeće, hemijskim, energetskim i rudarskim postrojenjima i sa preko 5,5 miliona članova.

Deo te velike i ugledne sindikalne porodice je i Industrijski sindikat Srbije koji postoji od 2008. godine i učesnik je Osnivačkog kongresa IndustriAll Evropa.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"