Radnici Svazilenda zaposleni u tekstilu u kompaniji Esvatini suočeni sa progonom i zastrašivanjem. Policija preti štrajkačima, upada u domove i preti iseljavanjem.

Radnici konfekcije Esvatini nastavljaju štrajk usred zastrašivanja i uznemiravanja

5. maj 2022.

Uprkos zastrašivanju snaga bezbednosti, tekstilni i konfekcionarski radnici u Esvatiniju nastavljaju štrajk za plate za život. Pet nedelja nakon štrajka, radnici ponavljaju svoj zahtev za najmanje E15 (183 USD) mesečno. Odlučnost radnika dolazi usred pokušaja da se prekine štrajk zastrašivanjem i uznemiravanjem policije i vojske. Sindikat kaže da snage bezbednosti idu tako daleko da posećuju radničke domove i zahtevaju da se radnici vrate na posao ili se suoče sa deložacijom iz mesta stanovanja.

Prema izveštajima, suzavac je ispaljen u neke od domova radnika. Vander Mkhonza, generalni sekretar ATUSVA kaže: „Iako smo umorni – prošlo je dugih pet nedelja – štrajk se nastavlja. Nastavićemo da se borimo sa svime što je u našoj moći kao sindikat dok se naši zahtevi ne ispune. Borimo se samo za plate naših članova, a želim da istaknem da se radi o radnom sporu između radnika i poslodavca. Međutim, šokirani smo pretnjama naših pripadnika od strane snaga bezbednosti koje nisu deo spora o platama.

”Suprotno akciji snaga bezbednosti, ministarstvo rada i socijalne sigurnosti je u izjavi povodom Dana radnika navelo da vlada poštuje „osnovne principe i prava na radu Međunarodne organizacije rada (ILO). Ranije je ministarstvo saopštilo da Udruženi sindikat Svazilenda (ATUSVA), pridružen Globalnoj uniji IndustriALL, treba da podnese pritužbe Savetu za plate u sektoru tekstila i odeće koji se sastoji od poslodavaca, radnika i vlade.

ATUSVA, koja predvodi štrajk, kaže da umesto da se pozabave sporom o platama, poslodavci dogovaraju sa vladom Esvatinija, koja bi trebalo da bude neutralna, kako bi zastrašili i maltretirali sindikat i štrajkače.

Oko 2.000 radnika sastalo se 2. maja u industrijskoj zoni Nhlangano – centru fabrika tekstila i odeće – da ponovo potvrde svoju posvećenost štrajku. Neki su pješačili više od 8 km kako bi prisustvovali masovnom skupu na kojem je 30 radnika govorilo u znak podrške štrajku, za koji kažu da se mora nastaviti dok se ne ispune njihovi zahtjevi za plate za život. Paule France Ndessomin, regionalni sekretar IndustriALL za podsaharsku Afriku kaže:

„Podržavamo štrajk koji je vodio ATUSVA i zahteve za životnim platama jer troškovi života rastu. Prema rezoluciji kongresa IndustriALL-a, pozivamo vladu Esvatinija da poštuje prava radnika na štrajk i kolektivno pregovaranje. Vlada mora poštovati ljudska prava radnika i zaustaviti zastrašivanje i maltretiranje.”