Ucene, pretnje i zastrašivanja su Magnini alati koje primenjuju na zaposlene. Posle otkaza porodiljama na red su došle samohrane majke.

Zlostavljanje u „Magna Seating“

Odžaci, 24.01.2022.

Pojedini rukovodioci „Magna Seating“ se ponašaju kao kada lovački psi osete plen, a plen su radnice „Magne“ kojima se „pušta krv“.

Krvarenje je za trenutak zaustavljeno pojavom Industrijskog sindikata Srbije koji je tvrdim odnosom prema poslodavcu i insistiranjem na poštovanju zakona naterao „Magnu“ da počne sa poštovanjem normi, radnika i sindikata. U takvoj kontrolisanoj situaciji Magna je nekon otkaza predsedniku Industrijskog sindikata „Magna Seating“ Daliboru Anatanasijeviću Meci, pritisnuta potpisivanjem Kolektivnog ugovora našla podršku u Samostalnom sindikatu TKO i predsedniku Radojku Jovanoviću. Podržana od Radojka „Magna“ nastavlja svoj pir davanjem otkaza porodiljama i stotinama radnika da bi na red došle i radnice koje imaju po pet i više godina staža u „Magni“. Tako je i Nevena samohrana majka dobila otkaz na način koji „Magna“ primenjuje a podrazumeva ucene, pretnje i zastrašivanje.

Kako to funkcioniše u „Magna Seating“?

Neposredni rukovodilac pozove Nevenu da zajedno odu do HR službe poslodavca gde je sačeka nekolicina direktora i advokat „Magne“. Krenu sa izjavama da posle 5 godina rada ona ne zadovoljava njihova očekivanja, da je napravila propuste u poslu i škart, da će dobiti otkaz i neće više nigde moći da se zaposli. Zatim joj saopšte da ipak mogu da joj učine da potpiše Sporazumni raskid radnog odnosa i da je to za nju najbolje rešenje.

Prevarantska igra koju „Magna“ upražnjava dugo godina. Neveni je uskraćeno da vidi tromesečno praćenje njenog rada, onemogućeno joj je da kontaktira sindikat i advokata. Bila je jako uplašena okružena „guzonjama“ „Magne“ i tako isprepadana i sama, potpisala je papir koji je udaljava iz firme. Neveni nije dato u pisanoj formi koja su njena prava i mogućnosti u toj situaciji, jednostavno Nevena je zlostavljana po nekoliko odredbi Pravilnika o pravilima ponašanja poslodavca i zaposlenih u vezi sa prevencijom i zaštitom od zlostavljanja na radu. Uzgred radnici nikad nisu od strane poslodavca obavešteni o postojanju Pravilnika o zlostavljanju na radu a što je trebalo da rezultira upoznavanjem zaposlenih sa merama prevencije i zaštite od zlostavljanja na radu.

Industrijski sindikat Srbije je na tome insistirao ali „Magna“ je gluva za prava radnika i poštovanje zakona. Nevena je kao i još nekolicina radnika iskoristila navodnu mogućnost da se kontaktira „Hot line služba „Magna International“ ali se na taj telefon nakon prijave za zlostavljanje presednika IS „Magna Seating“ Bogdana Stojkovića niko ne javlja. Kako bi se ovaj naš navod proverio objavljujemo Hot line broj 0800 190675.

Industrijski sindikat Srbije će na osnovu izjave i prijave članice našeg sindikata pokrenuti predviđene procedure i tužbe, što podrazumeva i prijavu poslodavcu za zlostavljanje na radu.