ARHIVA VESTI
     
 
Радници „Џон Дира“ у штрајку! Директору 15.6 милиона $ за годину дана а радницима 1$ повећања по сату!? 10.000 у штрајку!

Штрајк у „Џон Диру“




САД, 2021 год.

     Штрајк је почео у поноћ у среду 13. октобра, након што су радници 10. октобра одбили предложени шестогодишњи уговор. „Џон Дир“ је понудио уговор о платама испод инфлације који је износио повећање плата од 1 долара по сату за већину радника и елиминисао пензије за новозапослене, у време када највећа светска компанија за пољопривредну опрему остварује рекордне профите. Највиши менаџмент је профитирао од овог развоја: извршни директор „Џон Дира“, Дир Џон Ц. Маи зарадио је 15,6 милиона долара 2020. године.

     Чланови синдиката кажу да је понуда Џон Дира била увреда након што су зарадили милијарде за компанију у пандемији. Као што је рекла популарна мајица коју носе радници штрајкачи, „Сматра се неопходним у 2020., докажите то 2021. Не може се изградити од куће.“

     Председник синдиката УАВ-а и члан извршног одбора ИндустриАЛЛ-а Реј Кари рекао је: „Чланови УАВ Џон Дира-а су радили на пандемији након што их је компанија сматрала неопходним за производњу опреме која храни Америку, гради Америку и покреће америчку економију. Ови неопходни радници УАВ нам свима показују да кроз снагу снажног уједињеног синдикалног гласа на линији протеста могу направити разлику за радне породице овде и широм земље.”

     Компанија покушава да одржи производњу користећи беле овратнике као красте, са понекад катастрофалним резултатима.



     „Џон Дир“ покушава да прекине штрајк тако што ће плаћати канцеларијске раднике да рукују тешким машинама, а они то не умеју.— Кен Клипенштајн (@кенклиппенстеин) 15. октобар 2021

     Генерални секретар ИндустриАЛЛ-а Атле Хøие је написао Карију, рекавши: „Глобална унија ИндустриАЛЛ окупља се иза више од 10.000 чланова УАВ Џон Дир-а у 14 објеката у Илиноису, Ајови и Канзасу. Подржавамо ваше захтеве да радници у Џон Дир-у „зарађују за пристојан живот, достојанствено се пензионишу и успоставе фер правила рада“.

     „Позивамо „Џон Дир“ да у потпуности размотри легитимне захтеве чланова УАВ, као и да препозна витални допринос и посвећеност радника током пандемије да производе есенцијалну пољопривредну, грађевинску и енергетску опрему, и договоримо се о преговорима о поштеном колективном уговору који се тиче, између осталог, добитке у платама и повећане пензије.

     „Даље, ИндустриАЛЛ оштро осуђује сваки покушај компаније да користи красте како би поткопао друштвени дијалог и преговоре између менаџмента компаније и нашег повезаног УАВ-а.

     Аналитичари штрајк виде као део побуне радника на првој линији, основних и производних радника који су поднели велике жртве током пандемије. Штрајк Џон Дира део је таласа индустријских акција без преседана који се шири кроз многе различите секторе у САД, а који су медији назвали „Стрикетобер“.



     Синдикални активисти се надају да ће овај штрајк бити прекретница за амерички раднички покрет, који је у опадању откако је Роналд Реган победио штрајк контролора летења 1981. Осамдесетих година прошлог века уведени су двостепени уговори који обезбеђују лошије услове за ново запошљавање. Борбеност рада пала је на историјски најнижи ниво након финансијске кризе 2008. године, када су се многи плашили за своја радна места.

     Међутим, све је више знакова да радници желе нови договор након што су се жртвовали током пандемије.

     Радници „Џон Дира“ су бесни због понуде компаније која би им донела повишицу од само 2-3 долара током 3 године. Извршни директор компаније Деере зарадио је 15,6 милиона долара у 2020. – повећање од 160%. „Џон Дир је зарадио милијарде и бацио нам љуске од кикирикија... Требало би да их покупимо?“

     Подршку радницима „Џон Дира“ упутио је и председник Индустријског синдиката Србије Драган Матић:



Poštovane kolege,



Proizvodi „John Deera“ važe za najkvalitetnije u svojoj branši, vaša zelena boja je kao crvena boja „Ferarija“ i svi oni koji koriste vaše proizvode su ponosni na mašine koje nose vaš logo.

Vi ste među najboljima, vaše mašine su skupe te radnici koji ih prave moraju biti i adekvatno plaćeni i poštovani od strane poslodavca.

Borba za vaša legitimna prava su jasan signal da smo svi ugroženi , da nema trajne sigurnosti i poštovanja radnika širom sveta pa ni za radnike „John Deera“.

Braćo i sestre, ne popuštajte, mi smo svojim mislima i solidarnošću sa vama i ako smo hiljadama milja razdvojeni.

Slušao sam vaše kolege kako govore, te reči su upozoravajuće i dramatične za sve nas širom sveta.

Šaljem vam podršku i poklič da uspete u vašoj borbi koja je i naša.

Bratski pozdrav od Industrijskog sindikata Srbije.“

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"