ARHIVA VESTI
     
 
IndustriAll Evropa упутио протестну ноту челницима ЕУ - Декарбонизација није Деиндустријализација.

Транзиција мора бити договорена, уравнотежена и праведна




Брисел , јул 2021.

По објављивању пакета ЕУ Фит фор 55, IndustriAll Evropa критикује недостатак нових мера и ресурса који би могли осигурати праведну транзицију за раднике погођене убрзањем декарбонизације ЕУ и позива на правни оквир за предвиђање промене у данас објављено саопштење за јавност. На раднике се мора гледати као на актере промена, а не на пасивне примаоце политике, ако желимо да изградимо социјално прихватање потребно за постизање климатске неутралности за 3 деценије.

Данас објављени пакет Фит фор 55, који увећани климатски циљ за 2030. годину претвара у одређене мере, представља драматично убрзање декарбонизације ЕУ. Ове мере највише погађају индустрију и њену радну снагу. IndustriAll Evropa разочаран је што упркос неким занимљивим иницијативама, пакет Фит фор 55 не укључује нове мере или значајне ресурсе како би се осигурало да радницима буде загарантована праведна транзиција уз убрзање декарбонизације ЕУ. Недавни екстремни временски догађаји подсећају нас да је наука у праву: климатске промене су већ овде и будућност наше индустрије мора бити климатски неутрална. Међутим, где је правни оквир за предвиђање промена? Где је програм Праведна транзиција за све раднике обухваћене Зеленим уговором (са ресурсима, активним политикама тржишта рада и социјалним дијалогом)?

Лук Триангл, генерални секретар IndustriAll Evropa, рекао је приликом објављивања пакета: „Пакет Фит-фор-55 прекретница је у европској климатској политици, пружајући климатску неутралност до 2050. године. Стотине хиљада радних места ће се променити као резултат. Па где је социјална димензија у овом пакету како бисмо осигурали да предвиђамо промене које долазе и избегнемо технолошки вишак и социјалну штету? Радници у нашим енергетски интензивним индустријама, аутомобилској и екстрактивној индустрији су забринути шта ће све ово значити за њихову будућност. IndustriAll Evropa наставиће да позива на снажну социјалну агенду и агенду запошљавања у климатској политици, промовишући добро стварање и одржавање радних места и преговарачке мере за ублажавање негативних утицаја. „Зелени посао може бити успешан само ако ће бити и социјални посао“ речено је неколико пута током протекле године. Захтевамо да ово не остане празан слоган. “



Индустријски радници у најмању руку захтевају да се декарбонизација не постигне деиндустријализацијом. Уместо тога, данашњи пакет мора довести до трансформације индустрија, а не до прекида и бруталног реструктурирања. Креатори политике такође морају осигурати да брзину не бркамо са журбом и да ревидирани закони о клими морају узети у обзир време потребно за трансформисање наше индустрије у свим регионима. Пакет мора створити окружење дизајнирано да омогући декарбонизацију, укључујући декарбонизовану електричну енергију, инфраструктуру, водеће тржиште, инвестиције или квалификовану радну снагу. То мора довести до снажних ланаца вредности у производњи и опреми за обновљиву и декарбонизовану енергију, возилима са нултом и малом емисијом, батеријама, чистом водоником, кружној економији, одрживој биомаси, изолационим материјалима, хватању и складиштењу / употреби угљеника. То захтева асертивну европску индустријску стратегију заједно са климатским и енергетским циљевима. Климатски и социјални циљеви морају ићи руку под руку.

IndustriAll Evropa поздравља повећану климатску амбицију, али је пресудно што данашњи пакет то делимично преводи у инструменте регресивне политике - проширење система за трговање емисијама ЕУ (ЕТС) - могуће надокнађено ограниченим социјалним мерама попут климатског социјалног објекта и сродног механизма. На исти начин, видимо убрзање декарбонизације без додатних ресурса за регионе у зависности од фосилних горива и нема конкретног предлога за повећање учешћа радника или предвиђање промена кроз законски оквир.

Јудитх Киртон-Дарлинг, заменик генералног секретара за IndustriAll Evropa: „Пакет Фит фор 55 убрзаће трансформацију наше индустрије, али неће бити праведне транзиције ако декарбонизација значи деиндустријализацију. Цене угљеника морају играти улогу, као и ЦБАМ, али то нису сребрни меци за декарбонизацију индустрије ЕУ. ЕУ ЕТС није ефикасна индустријска политика. Реформа ЕТС-а мора бити уграђена у ширу индустријску стратегију која узима у обзир секторске и регионалне специфичности и пружа кључне алате који омогућавају покретање трансформативне акције. Ово је највећа индустријска промена у модерној историји са импликацијама на раднике у целој нашој економији - потребан нам је правни оквир за предвиђање промена са одговарајућим ресурсима који осигурава да је ово преговарана транзиција - уравнотежена транзиција - праведна транзиција. На раднике се мора гледати као на актере промена, а не на пасивне примаоце политике, ако желимо да изградимо социјално прихватање потребно за постизање климатске неутралности за 3 деценије “.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"