Radionica „Rad i kapital ujedinjeni za pristojna radna mesta i pravednu tranziciju u kontekstu digitalizacije u fokusu metalska industrija“ okupila sindikalne članice „IndustriAll Evropa iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Francuske, Italije, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Digitalizacijom do sigurnih radnih mesta

Vrnjačka Banja, 27-28. oktobar 2020.

Sindikati „IndustriAll“ Evropa održali su radionici „Rad i kapital ujedinjeni za pristojna radna mesta i pravednu tranziciju u kontekstu digitalizacije u fokusu metalska industrija“ a radionica je održana u Vrnjačkoj Banji.

Nosilac projekta je Bugarski sindikat metalaca „Metalicy“ a domaćini su bili Samostalni sindikat metalaca Srbije (SSMS) i Industrijski sindikat Srbije(ISS). Prva radionica je održana u Severnoj Makedoniji.

U radu druge radionice su pored sindikata „Metalicy“ , SSMS i ISS učestvovali putem video linka i sindikati iz Rumunije, Hrvatske, Francuske, Italije, Severne Makedonije. U brošuri koja je učesnicima podeljena se između ostalog naznačuje: Cilj projekta :

• Sprovesti uporedno istraživanje stanja u zemljama balkanskog regiona u pogledu tranzicije na tržišnu privredu, ekonomske krize i postkriznog perioda kao i u pogledu njihovog uticaja na tržište rada, radno zakonodavstvo, socijalni model i socijalni dijalog i propratiti proces radnih odnosa i prilagođavanja radnika novim realnostima. Kao rezultat svega toga, pozivajući se na stečena iskustva i naučene lekcije, napraviti zaključke o tome koji su elementi koji nedostaju a mogli bi da tranziciju učine manje bolnom i pravednijom kako za rad. Tako i za kapital;

• Pažljivo istražiti proces uvođenja novih tehologija u metalsku industriju u zemljama učesnicama u projektu, kao i politike i praksu poslodavaca na polju socijalnog dijaloga i informisanja i konsultovanja radnika;

• Doprineti razvoju i jačanju informisanja i konsultovanja radnika u cilju boljeg predviđanja i upravljanja promenama na nivou kompanije u metalskom sektoru;

• Promovisati kolektivno pregovaranje kao instrument za uvođenje novih prava radnika vezanih za kružbu ekonomiju, dekarbonizaciju, zelenu industriju, digitalizaciju.“

Sami učesnici su naznačili značaj i neophodnost uključenja sindikata u procese digitalizacije, što u Srbiji nije slučaj, pogotovo u Metalskoj industriji. SSMS i ISS su u potpunosti spremni da sve aktivnosti vezane za proces digitalizacije u Metalskoj industriji Srbije isprate i daju doprinos za sigurna , bezbedna i održiva radna mesta koje digitalizacija donosi ali i gasi jer tehnološki razvoj i sama digitalizacija „jedu svoju decu“, tačnije radnike koji rade u metalskoj industriji. Budućnost je pred nama. Hajde da je gradimo i budemo njen deo.