ARHIVA VESTI
     
 
Sednica Predsedništva Industrijskog sindikata Srbije (ISS) održana u „Zastava oružje“ Kragujevac. Korona i stanje u Odbrambenoj industriji Srbije glavne teme Predsedništva.

Predsedništvo Industrijskog sindikata Srbije o Koroni i Odbrambenoj industriji Srbije




Kragujevac, 10.09.2020.

VIII sednica Predsedništva ISS je održana u „Zastava oružju“ Kragujevac a pored članova Predsedništva sednici je prisustvovalo poslovodno rukovodstvo „Zastava oružje“.

Pozdravljajući prisutne predsednik IS „Zastava oružje“ Dragan Milosavljević-Šemsa je ukazao da ISS nakon dobijene reprezentativnosti u fabrici (prilog) nastavlja sa jačanjem a ohrabrujuće je da IS „Zastava oružje“ ima ogromnu podršku mladih radnika koji su budućnost fabrike kao što je to i IS „Zastava oružje“.

U delu sednice kada se razmatrala situacija u Odbrambenoj industriji Srbije tačnije preduzećima gde ISS ima svoja sindikalna povereništva (Prvi partizan-Užice,, „Sloboda Čačak“, „Krušik“ Valjevo, „Zastava oružje“ Kragujevac ) učestvovali su i predstavnici poslodavca, direktori Dušan Obradović- finansijski direktor i Zoran Šušić-izvršni direktor proizvodnje.



Gospoda Obradović i Šušić su govorili o poslovodnom sistemu „Zastava oružje“, poslovanju i poslovnoj politici kao i o problemima uzrokovanim Pandemijom i poremećenim lancima proizvodnje i poslovanja. Poslovna budućnost „Zastave oružje“ je izvesna ali se za to treba izboriti, odgovorno postupati i predano raditi. U toj budućnosti uloga sindikata je od presudnog značaja i ISS takvoj politici daje punu podršku.



Predsednik ISS Dragan Matić je podneo izveštaj o radu ISS za period januar-avgust 2020. godine koji je u značajnom delu bio posvećen događanjima i trenutnoj situaciji u „Magna Seating“ Odžaci.



Zaključeno je da se poslodavac u „Magna Seating“ neadekvatno ponaša u periodu pandemije, da upozorenja sindikata nisu uvažena što je rezultiralo smrtnim slučajevima radnika, stotinama inficiranih, haotičnim stanjem koje ostavka ge. Dir. Ghionea ne može kompenzovati. Pomak je napravljen uključenjem kolega iz Austrijskog sindikata PRO-GE, predstavnika Radničkog veća „Magna“ Austrija i IndustriAll Evropa. Za očekivati je da se prekinuti pregovori nastave i uspostavi normalna komunikacija sa ciljem stabilizacije stanja u „Magna Seating“, nastavkom Kolektivnog pregovaranja i za ISS najvažnija stvar povratak predsednika IS „Magna Seating“ Dalibora Antanasijevića na posao. Bez toga neće biti mira i stabilnosti u „Magni Seating“.



Loše stanje je i u „Zi JIN“ Bor ali to je problem koji doseže do samog vrha državnog rukovodstva i on se bez političkih promena neće moći rešiti.

Sva povereništva ISS u preduzećima su bili aktivni učesnici u sprovođenju mera propisanih za pandemiju, takvo stanje se nastavlja i čini se da će stvarne posledice biti vidljive do kraja 2020. godine.

Sa Kovidom se mora živeti i raditi, sprovoditi zaštitne mere i odgovorno ponašati.

Ohrabruje da ISS i u tako otežanim okolnostima nastavlja da jača svoje kapacitete, dobija se novo članstvo, na novim pristupima i politikama koje ISS uvodi u Srbiju na polju sindikalnog rada.

ISS je još prilikom osnivanja 2008. godine rekao „da nećemo da budemo sindikat naših očeva, već sindikat naše dece i unuka“ i to dosledno sprovodimo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"