ARHIVA VESTI
     
 
ИнстриОл Европа упутио поруку Савету Европске уније: „Закључите уговор ове недеље и зауставите коцкање са нашим пословима“ у питању је судбина европских индустријских радника.

Каква је судбина европских индустријских радника




Брисел, 22. јула 2020

ИндустриОл Европе има једноставну поруку Савету ЕУ: време је да потпише споразум за амбициозан план опоравка који гарантује подршку радницима погођеним кризом.

Европска индустријска радна снага позива доносиоце одлука из ЕУ да примене оквир Праведне транзиције потребан у пракси, а не само у политичкој реторики.

Док се европски лидери припремају за преговоре о плану опоравка ЕУ који је Комисија предложила у мају на овонедељном састанку Савета Европске уније (17. и 19. јула), Синдикат ИндустриОл Европе има једноставну поруку: време је да се уговори амбициозан план опоравка. што гарантује подршку радницима погођеним кризом. Јуче је генерални секретар ИндустриОл Европе Лук Триангл писао председницима Европског савета, Европске комисије и Европског парламента.

Лук Триангл је рекао: „Чланице ИндустриОл Европе већ су у оку савршене олује Цовида19, декарбонизације и шире структурне промене. Сада је време да политичари доносе праве политичке одлуке како би осигурали одржив опоравак. Европска индустријска радна снага позива доносиоце одлука из ЕУ да примене оквир Праведне транзиције потребан у пракси, а не само у политичкој реторики “.

С европским и глобалним прогнозама економске рецесије и великих губитака радних места који се називају великим, постизање споразума о плану опоравка ЕУ ове недеље је од највећег значаја. Постоји могућност прилика да се избегну најдубље рецесије и национални лидери морају да покажу одговорност у овом историјском тренутку.

У мају, ИндустриОл Европе подржала је предлог Европске комисије, јер је заснован на солидарности међу државама чланицама и поставила је план да покрене огромне токове инвестиција за поновно покретање економије. Међутим, прошле недеље председник Европског савета Чарлс Мишел изнео је свој "преговарачки оквир" о споразуму, а ми смо били разочарани што амбиција опада.

ЕТУЦ је нагласио главне недостатке предлога из прошле недеље:

Смањење вишегодишњег финансијског оквира ЕУ (МФФ) у поређењу с предлогом Комисије, уз ризик од смањења кохезијске политике, посебно ЕСФ +

Дистрибуција 30% пакета одгођена за 2023. годину

Националне планове опоравка које ће Савет одобрити квалификованом већином, с врло високим ризиком да се државама чланицама наметне макроекономска и буџетска условљеност.

Стога подржавамо захтев ЕТУЦ-а да се Европски савет врати што ближе почетном предлогу Европске комисије.

Штавише, међу изменама које су предложене у „преговарачком оквиру“ Савета, такође смо видели предложено смањење ресурса за раднике погођене реструктуирањем (и Европски фонд за прилагођавање глобализацији и Фонд праведне транзиције). Већ смо сведоци и управљање великим случајевима преструктурирања у Европи - посебно у аутомобилској, ваздухопловној и базној индустрији. Смањење расположивих ресурса за управљање овим случајевима је несхватљиво за европске индустријске раднике. Уместо да смањује амбиције, морамо видети како Европа појачава своју политику и финансијски оквир како би избегла непотребне патње за појединце и њихове заједнице. Писмо ИндустриОл Европе трећим председницима позива на:

-пуна примена постојећег законодавства ЕУ у вези са правима на информисање и саветовање;

-адекватна финансијска средства која се могу носити са реструктуирањем (Мишелов предлог је преполовљен од предложеног буџета за Европски фонд за прилагођавање глобализацији)

-Омогућите оквир праведне транзиције за све производне секторе у кризи


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"