ARHIVA VESTI
     
 
Заједничка изјава ИндустриАлл Еуропе и удружења аутомобилске индустрије Европе објављују План за опстанак и опоравак аутомобилског сектора. Уштеда радних места и смањење емисије гасова. ИндустриОл Европе и чланице Удружења аутоиндустрије Европе Цеемет, АЦЕА, ЦЛЕПА, ЦЕЦРА и ЕТРМА позивају политичке структуре ЕУ на амбициозан план опоравка аутомобилског сектора.

Хитно је потребан План опоравка аутомобилског сектора Европе




Брисел, 26. маја 2020

Много деценија је европски аутомобилски сектор био један од главних стубова економске и социјалне заштите Европе. Индиректно, сектор обезбеђује запосленост за 13,8 милиона радника. Европске погоне за монтажу и даље производе 1 од свака 4 аутомобила широм света. Сектор је врло иновативан и чини 20% финансирања индустријских истраживања у Европи. Европски аутомобилски сектор постао је глобални лидер са јаком извозном оријентацијом. То је упориште европске индустрије и покретач за радна мјеста и економски раст широм Европе. Као резултат значајних економских повезаности са другим секторима дуж ланца вредности, њен значај за запошљавање и раст за целу економију је јасан.



ЦОВИД-19 изазвао је досад невиђену кризу у сектору са ефективним застојем производње и дистрибуције аутомобила у Европи већ неколико недеља. Продаја је заустављена, инвестиције су опадале, а на тржиште је одложено увођење нових чистих модела. Истовремено, организација рада после пандемије повећава трошкове производње.

Економски и социјални утицај кризе ЦОВИД-19 на аутомобилски сектор је посебно тежак. Радници, иако подржани краткорочним аранжманима рада, виде да су им приходи смањени, а компаније се суочавају са новчаним трошковима јер су им приходи нестали. Тренутно је мало видљивости о будућности. Ако се ова ситуација настави, сектор рискира пропадање, велике банкроте и реструктурирања.

Током финансијске кризе (2008-13), аутомобилски сектор је изгубио 440 000 радних места (у производњи аутомобила и претпродаји). Ако се не предузму никакве мере, овај број ризикује да буде смањен тренутном рецесијом која може бити много дубља.

Због тога, ИндустриОл Европе, Цеемет, АЦЕА, ЦЛЕПА, ЦЕЦРА и ЕТРМА, европске пословне организације и синдикати за сектор траже од Европске комисије смели план индустријског опоравка. Такав план треба бити заснован на два циља. Прво, враћање индустрије стимулисањем продаје и оживљавањем производње, а друго, подршка индустрији у њеном путу ка будућности која не укључује угљеник, заснована на зеленом договору и климатским циљевима Европе.

До данас, сектор улаже велика улагања у своју транзицију ка новој парадигми угљен-неутралне и дигитализоване економије: укључујући алтернативне погонске склопове, батерије, повезане аутомобиле, услуге мобилности и аутоматизовану промена. Индустрија може стварно допринијети Зеленој понуди и ублажавању климатских непогода. Али због ЦОВИД-19 потребна је снажна подршка националних влада и Комисије како би се сектору помогло да изврши неопходна улагања у преласку на декарбонизацију истовремено подржавајући европска радна места и задржавајући свој допринос извозу ЕУ и социјалној добробити Европе Грађани.

Да би се сектор вратио на прави пут и омогућио му излазак из ове рецесије, европском аутомобилском сектору хитно је потребно:

     Координиране мере за подршку поновном покретању индустрије, укљ. претпродаја са хармонизованим упутствима о превентивним мерама здравља и безбедности на радном месту; потребна је и координација како би се избегли даљњи поремећаји у софистицираним аутомобилским ланцима снабдијевања.

     Подршка одрживим компанијама да задрже своју отпорност. Да би се избегла ненаплаћена подршка треба подржати подршку ликвидности све док је то потребно: државна помоћ, гаранције за улагања, пореске олакшице, повољни зајмови

     Подршка предузећима у одржавању / развоју њиховог људског капитала, а приходи и сигурност радног односа морају се очувати, нпр. кроз наставак краткотрајних радних аранжмана везаних за надоградњу вештина

     Увести / појачати привремене мере подстицања потражње путем програма обнове возила који су координирани на нивоу ЕУ и финансијски их подржава Комисија. Ове мере би требале да буду прихватљиве за најновије технологије и уз то треба разликовати у складу са безбедносним и еколошким перформансама на основу сертификованих емисија ЦО2. Подстицај потражње потребан је за поновно покретање монтажних линија и очување радних места. Такође би требало да обнови капацитет компанија да стварају новчане токове потребне за улагање у одрживу будућност.

     Неопходно је узети у обзир ванредне околности приликом процене утицаја регулаторних реформи на сектор.

     Да бисмо подржали сектор у пружању дигиталних и ниско-угљених прелаза, захтевамо да Европска комисија предузме следеће акције:

     Развој и одржавање технолошког лидерства помоћу амбициозних технолошких програма за подршку дигиталним и ниско-угљеничним транзицијама

     Омогућите инвестицијску подршку (грантови, зајмови, капитал) за увођење нових одрживих технологија на тржиште

     Убрзати увођење инфраструктуре за пуњење и допуну горива за аутомобиле, комбије и комерцијална возила у јавним, као и приватним, местима и испоручити најмање 2 милиона пунионица и бензинских пуњача широм ЕУ за све типове возила као што је раније назначено.

     Увести / појачати тржишне подстицаје за промоцију употребе алтернативних погонских склопова

     Промовисање индустријске сарадње и индустријских савеза како би се делили трошкови развоја и увођења на тржиште нових технологија са ниским удјелом угљеника

     Олакшати улагања у дигиталну инфраструктуру нове генерације као кључни фактор за поузданију повезаност возила

     Искористите иновативне јавне набавке да бисте подржали потражњу и изнијели нове иновације на тржиште

     Повећајте улагања у истраживање и развој као и у производњу батерија, водоника и течних горива са ниским удјелом угљеника, унутар Европске уније.

     Развити кружну економију повезану са ланцем опскрбе аутомобила (рециклирање, прерада, поновна употреба)

     Подршка многим аутомобилским малим и средњим предузећима у редефинисању њиховог положаја у ланцу вредности у аутомобилском сектору који се брзо мења

Будући да криза ЦОВИД-19 има озбиљне последице за радна места, индустриАлл Еуропе, Цеемет, АЦЕА, ЦЛЕПА, ЦЕЦРА и ЕТРМА, захтевају организовање праведне транзиције за сваког радника погођеног реструктуирањем. Решења се морају наћи правовременим предвиђањем промена, ефикасним социјалним дијалогом на свим нивоима, активним политикама тржишта рада, побољшањем и преквалификацијом и подршком плановима преуређења у аутомобилским регионима.

ИндустриАлл Еуропе, Цеемет, АЦЕА, ЦЛЕПА, ЦЕЦРА и ЕТРМА инсистирају на томе да предстојећи европски план опоравка посвети дужну пажњу сектору који је већ уложио велика средства у своју транзицију и који има амбицију да настави са тим инвестицијама након што савлада ЦОВИД-19 криза. Да бисте сачували радна места и компаније, важно је деловати одлучно да би се осигурао континуитет привредних активности, спречавали банкроти и спријечила масовна отпуштања.

ЕУ мора одржати амбицију да задржи пуни аутомобилски ланац вредности унутар ЕУ. То би омогућило ЕУ да задржи снажан европски аутомобилски сектор и да одржи своје глобално лидерство у чистим возилима, испуни своје климатске циљеве и одржи / створи висококвалитетна радна места. Коначно, опоравак аутомобилског сектора створиће позитивне „кноцк-он“ ефекте на укупну економију.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"