Rukovodstvo DAD Draxlmaiera i Industrijski sindikat Dad Draxlmaier Zrenjanin obavestili zaposlene o merama prevencije u vezi Korona virusa. Čini se sve da se zdravlje i bezbednost zaštite i olakša rad i svakodnevno funkcionisanje.

Obaveštenje povodom situacije u vezi sa virusom Korona(Covid-19)

Poštovane koleginice i kolege obraćamo vam se u ime Industrijskog sindikata Draxlmaier koji je ujedno i član Odbora za bezbednost i zaštitu na radu. Prilikom prvih nagoveštaja o mogućnosti pojavljivanja korona virusa u Srbiji Industrijski sindikat je pokrenuo sastanke sa poslodavcem na kojima su se razmatrale mere preventive od korona virusa kao i priprema plana za sprečavanje širenja korona virusa u sedištu. Tema ovih sastanaka je vrlo ozbiljno shvaćena i od strane Industrijskog sindikata Draxlmaier i poslodavca gde su zajedničkim zalaganjem za dobrobit svih zaposlenih i njihovih članova porodica donete sledeće mere:

1.     Pojačane su mere dezinfekcije u toaletima(ali molimo zaposlene da pored dezinfekcionih sredstava koriste i sapun i toplu vodu za koje smo dobili obaveštenje da bolje deluju u sprečavanju daljeg širenja korona virusa).

2.    Poslodavac je alarmirao Pokrajinski sekretarijat za zdravlje gde je objasnio našu situaciju gde se nalazi veliki broj zaposlenih na jednom mestu i potražio pomoć i smernice u rešavanju ovog problema.

3.    Vrši se dezinfekcija svih sektora,kantina,pušaona,toaleta.

4.    Sve pauze su produžene za 5 minuta zbog izbegavanja gužve za ličnu higijenu.

5.    Zbog izbegavanja većih gužvi za vreme pauza u kantini povećan je broj ciklusa za pauze sa tri na četiri ciklusa.

6.    Zbog bezbednosti naših koleginica i kolega koji su hronični bolesnici i spadaju u rizične grupe i imaju urednu medicinsku dokumentaciju a to su (trudnice,kardiološki pacijenti,pulmološki pacijenti,bubrežni pacijenti,dijabetičari, osobe koje su lečile ili su u fazi lečenja maligniteta i osobe sa imunološkim problemima) će biti oslobođeni ako žele sa  posla uz naknadu od 60%(ukoliko država donese odluku da to bude plaćeno više od 60% poslodavac će ispoštovati odluku države).

7.    Povećan je broj autobusa(koji se isto redovno dezinfikuju na smenskom nivou)kako bi se smanjila gužva i rasteretile pojedine linije.

8.    Zbog obustave rada vrtića i škola roditeljima koji imaju problem sa čuvanjem deteta  će biti ponuđeno da promene smenu ukoliko im to odgovara.

Molimo sve zaposlene ukoliko imaju neke simptome prehlade,povišenu temperaturu da se jave kod izabranog lekara i uz njihovu konsultaciju otvore bolovanje bez ikakvog straha za svoje radno mesto. Takođe molimo sve osobe koje sumnjaju da su bile u kontaktu sa zaraženim osobama da se obrate izabranim lekarima. Apelujemo na pojedine osobe koje su poslate iż nekih razloga u izolaciju da se pridržavaju te izolacije i time povećaju bezbednost svih građana a i naših zaposlenih.

Pošto vandredno stanje nije uvedeno u Privredi mi kao sindikat pratimo situaciju kako bi se našlo što bolje rešenje za sve zaposlene. Ukoliko dođe do eskalacije problema u vidu transporta,obustave rada od strane naših klijenata,nedostatka materijala za rad mere obustave rada će se primeniti i u našem sedištu.

Do sledećih informacija vaš Industrijski sindikat Draxlmaier