ARHIVA VESTI
     
 
Evropska konfederacija sindikata (EKS) izdala Deklaraciju o epidemiji izazvanom Korona virusom. Srpski poslodavci sa druge planete kao i naši eminentni epidemiolozi.

Deklaracija EKS o Korona virusu




Izvršni odbor Evropske konfederacije sindikata (EKS) je, povodom epidemije korona virusa, pozvao sve zaposlene u Evropi na smirenost i poštovanje saveta nadležnih zdravstvenih institucija.

U deklaraciji, koja je usvojena na današnjem sastanku u Briselu, Izvršni odbor je pozdravio korake preduzete na nivou EU i na nacionalnim nivoima, ali insistira da se donesu sve neophodne mere da se zaustavi širenje virusa, kao i da se primene mere neophodne za suzbijanje zdravstvenih i ekonomskih efekata ove situacije bez presedana.

Izrazivši posebnu zabrinutost zbog implikacija po radnike, Odbor je naveo da su "mnogi naši članovi u direktnom kontaktu sa javnošću i, kao takvi, u riziku od zaraze i prenošenja zaraze na druge".

"Zato treba da se postaramo da njihovo zdravlje i bezbednost budu na prvom mestu. Pozivamo sve poslodavce da primene principe prevencije, sprovedu sve adekvatne mere da zaštite zdravlje radnika na radnom mestu, što se naročito odnosi na one koji rade u javnim službama, uključujući zdravstvene radnike u javnom sektoru koji su u prvim redovima borbe".

Takođe, Odbor je pozvao na hitne mere kako bi se obezbedilo da svi radnici koji imaju simptome ili koji su u karantinu mogu da odu na odsustvo bez bojazni da će izgubiti posao ili prihode. Zaraženi radnici u sektorima gde je poštovan socijalni dijalog, uključujući kolektivno pregovaranje, biće zbrinuti po osnovu postojećih sporazuma.

"Ovo, međutim, nije slučaj za stotine hiljada drugih radnika, uključujući one koji možda nemaju pravo na bolovanje, one sa niskim zaradama ili na nesigurnim poslovima, one koji u velikoj meri zavise od prihoda koji zarađuju. Posebno za one zaposlene koji, iako to nije njihova greška, ne mogu sebi da priušte izolaciju".

Izvršni odbor je pozvao nacionalne vlade u Evropi da budu oprezne i da se postaraju da beskrupulozni poslodavci ne koriste korona virus kao opravdanje za otpuštanje i tehnološke viškove, kao i da ne dođe do prekida u isplati zarada onih koji su u nemogućnosti da rade zbog virusa.

Izbijanje korona virusa dokazuje važnost dobro organizovanog sistema javnog zdravstva i potrebu za pravim investicijama u kapacitete, kako bi se svim ljudima u nevolji obezbedio pristup zdravstvenim uslugama.

Izvršni odbor pozdravlja primenu fleksibilnog pristupa fiskalnim ciljevima koje je nedavno najavila EU. Sve države i EU treba da preduzmu sve potrebne mere kako se ova situacija ne bi pretvorila u globalnu recesiju sa katastrofalnim posledicama po radnike i njihove porodice.

U tom cilju, socijalni partneri moraju na vreme i istinito da budu informisani i konsultovani kako bi mogli da garantuju za interese radnika, naročito u smislu ad hok socijalnih i ekonomskih mera koje mogu proisteći iz ove krize.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"