ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije (ISS) u radnoj poseti IGM (Nemački sindikat metalaca ) i Radničkim većima u Fordu i Magni sa sedištem u Kelnu. Podrška Industrijskom sindikatu Magna Seating Odžaci kroz Rezoluciju. Magna je širom sveta loš i neodgovoran poslodavac. Zdravlje radnika Magna Seatong ugroženo neodgovornošću poslodavca.

Podrška IGM i Radničkih veća Forda i Magna Industrijskom sindikatu Srbije




Nemačka-Keln, 13-16.02.2020.

Predstavnici ISS predsednik Dragan Matić i predsednik IS Magna Seating Odžaci Dalibor Antanasijević su na poziv kolega iz projekta „Prijateljstvo + dobar posao“ obavili radnu posetu IGM-Keln i Radničkim većima Forda i Magna Seating-Keln.

U sedištu IGM-Keln sa predstavnicima ISS je razgovarao Dieter Kolsch – sekretar IGM za Keln i Leverkusen. Kolega Dieter je ukazao na važnost solidarnosti i saradnje među sindikatima kao temelju sindikalizma. Prisutni su razmatralii trenutnu problematiku u autoindustriji i lancima snabdevanja.



ISS je istakao važnost višedecenijskog prisustva IGM na prostoru Srbije i Balkana te činjenica da IGM kao „veliki brat“ može uticati na poboljšanje odnosa između poslodavca naročito nemačkih i sindikata.

Na skupu je razmatrana situacija u Magna Seating Odžaci i zaključeno da je neophodno čitavu stvar internacionalizovati jer se pokazalo da je Magna širom sveta, često loš i neodgovoran poslodavac.





IGM-Keln podržava nastojanje ISS da se u Magna Seating Odžaci okonča proces Kolektivnog pregovaranja koji poslodavac trenutno opstruiše.

Jedinstven zaključak je da radnici Magne Seating Odžaci zaslužuju mnogo bolje plate, bolje i zdravije uslove rada, tretman dostojan ljudskog bića, prestanak šikana članova sindikata i poštovanje zakona od strane poslodavca.

Razgovori u Magna Seating Keln sa Radničkim većem su samo potvrdili da je Magna „opasna“ firma koja radnička prava poštuje samo kada je primorana na to. Znatno bolja situacija je u Fordu –Keln, gde se Radnička veća i sindikat doživljava kao socijalni partneri koji rade za interes i prosperitet radnika i samog Forda, što se vidi na svakom koraku.



Trećeg dana posete je organizovan skup u IGM centru za 20 predstavnika sindikata i radničkih veća kompanija sa teritorije Vestfalie. Nakon izlaganja predstavnika ISS o situaciji u Magna Seating Odžaci i opširne rasprave, zaključeno je da se da podrška od svih prisutnih kroz formu Rezolucije koja će biti prezentovana i podržana u sedištu IGM u Frankfurtu. Na sastanku je ukazano da značajan broj radnika Magna Seating Odžaci pokazuje alergijske reakcije na materijale sa kojima rade kao i da poslodavac odbija da uzorke materijala od kojih se rade sedišta za Ford, VW, Škoda dostavi zdravstvenom institutu nadležnom za alergije. Ukoliko poslodavac ne obezbedi uzorke materijala Industrijski sindikat Srbije će obavestiti javnost i proizvođače automobila za koje radi Magna da sa autopresvalaka u njihovim automobilima nešto nije u redu.




Ova poseta je najbolja potvrda da i ljudi koji nisu deo najviših struktura sindikata mogu napraviti ogromne i korisne iskorake u saradnji sa sindikatima širom sveta naročito kada ti sindikati vode borbe sa veliki, moćnim multinacionalnim kompanijama. Koleginice i kolege iz projekta „Prijateljstvo + plus dobar posao“ su vrattili veru i romantizam u rad i delovanje sindikata i zato njihov slogan „Prijateljstvo + plus dobar posao“ imaju uporište u njihovom svakodnevnom radu.



 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"