Tri akciono ujedinjena turska metalska sindikata izdejstvovala povećanje plata kroz sporazum sa poslodavcima. Čestitke na solidarnostii jedinstvu od IndustriAll Evropa, IndustriAll Globala i mnogih nacionalnih sindikata.

Povećanje plata turskih metalaca

Ankara, 07.02.2020.

Tri turska metalska sindikata kroz akciono jedinstvo, odlučnost i usklađeno delovanje postigli kolektivnu pobedu za zaposlene u Metalskoj industriji Turske. Preko 130.000 članova metalskih sindikata učestvovalou akcijama i protestima širom Turske.

Nakon neuspelih pregovora sindikata i Turske asocijacije poslodavaca metalne industrije (MESS) u toku januara tri turska sindikata Turk Metal, Birlesik Metal i Ozcelik odlučili su da pokrenu proceduru štrajka. Međutim, u rano jutro 29.01.2020. nakon intenzivnih pregovora i masovnih protesta turskih metalaca postignut je dogovor o značajnom povećanju plata.

Sindikati Turk Metal i Ozcelik –IS potpisali su sporazum nakon pregovaračkog skupa, dok ga je 2. Februara potpisao sindikat Birlesik Metal –IS. Sporazum važi dve godine, 01. Septembra 2019. Prema sporazumu, povećava se plata po satu onih koji zarađuju po turskim lirama 12. Sve plate će se povećati za 17 % tokom prvog šestomesečnog perioda, nasuprot 6,05% inflacije istog perioda.

U drugom šestomesečnom periodu povećanje od 6% po platama po satu, čal i ako je stopa inflacije ispod te cifre. Ako je inflacija iznad 6%, dodaće se. Za treći i četvri šestomesečni rast plata po satu povećavaće se na nivou jednakom inflaciji.

Što se tiče pogodnosti, za prvu godinu biće obezbeđeno povećanje od 20%.

Prosečno povećanje sa svim dobicima iznosi 18,49 % u prvih šest meseci, što iznosi 25,5% za prvu godinu. Pored toga, održano je zdravstveno osiguranje koje pružaju poslodavci.

IndustriAll Global i IndustriAll Evrope čestitaju svojim pridruženim članicama Turk Metal, Ozcelik-IS i Birlesik Metal-IS na uspehu na osnovu sporazuma i jedinstvu pokazanom u pregovaračkom procesu.

Generalni sekretar IndustriAll Evrope, Luk Triangl, kaže:

„Čestitamo našim trima partnerima, turskim metalskim sindikatima na odličnom rezultatu postignutom u ovom krugu kolektivnog pregovaranja. Evropa trenutno razgovara o načinima kako da ojača kolektivno pregovaranje kao sredstvo za borbu protiv rastuće nejednakosti. Rezultat ovog sporazuma je u skladu sa ovim ciljem. Naši sindikati zalagali su se za pravičan dogovor i to su i postigli.“

Generalni sekretat IndustriAll Global Valter Sančez kaže:

„Naša tri turska metalska udruženja pokazala su sjajan primer mobilizacije na nivou fabrike i masovnim demonstacijama. Oni su takođe pokazali kako sindikati mogu i trebaju biti u jedinstvu oko pitanja svih radnika. Jedinstvo je presudno u takvim procesima kolektivnog pregovaranja u celom sektoru. Čestitamo sindikatima na ovom velikom postignuću.“