ARHIVA VESTI
     
 
U Lisabonu održana poslednja radionica u okviru Projekta „Specijalizovane obuke za predstavnike za informisanje i konsultovanje u industriji-dogovaranje Sporazuma o informisanju i konsultovanju na nivou kompanije“. Učesnici projekta industrijski i metalski sindikati iz Rumunije, Severne Makedonije, Francuske, Portugalije, Bugarske, Serbije (SMS i ISS).

Sporazumi za informisanje i konsultovanje-praksa u Portugaliji




Lisabon, 22-24.01.2020.

Poslednja radionica u okviru Projekta „Specijalizovane obuke za predstavnike za informisanje i konsultovanje u industriji-dogovaranje Sporazuma o informisanju i konsultovanju na nivou kompanije“ je održana u Lisabonu u Portugaliji.

Učesnici radionice su bili sindikati metalaca iz Rumunije(S-Metal, ICA), Severne Makedonije(SIER) , Francuske (CGT-FO), Portugalije(SIMA), Bugarske (Metalicy), Srbije (Samostalni sindikat metalaca Srbije i Industrijski sindikat Srbije). Projekat je podržan od strane Evropske komisije uz realizaciju Bugarskog sindikata metalaca „Metalicy“. Učesnik projekta je i Udruženje poslodavaca za metalsku industriju Bugarske.



Domaćin skupa je bio sindikat metalaca Portugalije (SIMA) a prezentaciju o sporazumima o informisanju i konsultovanju radnika i iskustvima u radu radničkih veća u Portugaliji je imao Alberto Simoes, predstavnik SIME. On je rekao da kod njih postoji zakonski okvir za radnička veća i Sporazume o informisanju i konsultovanju uz primenu Direktive 14. EC iz 2002. godine ali u praksi ih ima veoma malo. Oslanjaju se najviše na postojeći Zakon o radu i kolektivne ugovore. Ovaj projekat je kroz razmenu zakonskih rešenja i praksu doprineo da sindikati učesnici projekta što bolje sagledaju mehanizme za informisanje i konsultovanje sindikata u kompanijama.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"