ARHIVA VESTI
     
 
Održana konferencija pod nazivom „Radna prava su naša prava“ u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju (FCD). Učesnici Konferencije predstavnici socijalnih partnera, institucija, NVO i eksperti.

Radna prava su naša prava




Beograd, 12.12.2019.

U organizaciji Fondacije Centar za demokratiju i podršku Međunarodnog centra Olof Palme u Beogradu je održana Godišnja konferencija o stanju radnih i socijalnih prava u Srbiji pod nazivom „Radna prava su naša prava“.

Konferencija je organizovana u tri panela a učesnici su bili brojni predstavnici sindikata, NVO, institucija, poslodavaca i eksperata.

Konferenciju su otvorili Nataša Vučković- FCD, Joachim Waern-Zamenik ambasadora Švedske, Danilo Milić-Međunarodni centar Olof Palme a u uvodnim obraćanjima prisutnima su se obratili, Miloš Vuković-Urednik portala Radnik, Olja Jovičić –Generalna sekretarka stručne službe Zaštitnika građana i Brankica Janković – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti.




Tema I Panela je bila -Stanje radnih prava u Srbiji u 2019. godini a panelisti su bili Ivan Sekulović (FCD), Čedanka Andrić- izvršni sekretar UGS „Nezavisnost“, Mario Reljanović –vanredni profesor na Institutu za uporedno pravo.

Stanje radnih prava se razmatra i ocenjuje kroz istraživanje i redovni godišnji izveštaj FCD u saradnji sa sindikatima a ovogodišnja ocena je 2 (dva) što je lošije od prošlogodišnje računajući izrazito lošu drštveno ekonomsku i političku situaciju u Srbiji. Oblasti koje su ocenjivane su bile stanje radnog prava u Srbiji, bezbednost i zdravlje na radu i socijalni dijalog. Ovaj godišnji izveštaj za sve oblasti pored ocena nudi i preporuke.



Evidentirano je pogoršanje radnih prava u Evropi zbog širenja nestandarnih oblika rada i pasiviziranja političke levice a delovanje civilnog društva se sužava. Na sve to utiče i ugroženog medijskih sloboda. Ocena je i da je nemoguće ostvariti napredak u rodnoj ravnopravnosti u ovoj Vladi.

Profesor Reljanović je pored ostalog rekao da je ovo još jedna propuštena godina, da nismo dobili Akcioni plan za Poglavlje 19 koje se odnosi na radna i socijalna prava.

II Panel je razmatrao –Sindikate i civilno društvo-gde smo u poglavlju 19? Svoje mišljenje o temi su izložili Dragana Savić-viša savetnica u Ministarstvu rada, Duško Vuković-potpredsednik Samostalnog sindikata Srbije, Zoran Stojiljković-predsednik UGS“Nezavisnost“, Nataša Vučković-izvršni direktor FCD i moderator Ivan Vejvoda-FCD.



Dragana Savić iz Ministarstva rada je pored ostalog rekla da je Akcioni plan za Poglavlje 19 završen, Skrining je urađen još 2016. ali da je procedura EU veoma komplikovana I spora I zbog toga još nije otvoreno Poglavlje 19. Predstoji usvajanje Akcionog plana I budžetiranje. Do 2021. bi trebalo doneti novi Zakon o radu.

Zajednički stav je da je socijalni dijalog u krizi i da treba raditi na novom modelu I mehanizmima, pošto SES nikad nije zaživeo. Delovanje sindikata ugroženo i smanjen broj sindikalno organizovanih radnika zbog straha od gubitka posla, predrasuda prema sindikatima I urušavanja institucija.

O Prekarnom radu-kao negaciji dostojanstvenog rada govorili su na III Panelu: Sarita Bradaš-FCD, Jovan Protić-Međunarodna organizacija rada (MOR), Tanja Jakobi- Centar za istraživanje javnih politika, Bojana Tamindžija-Clean Clothes Campaign, Miljana Stojšić Stojanovska-Unija poslodavaca Vojvodine i moderator Vladimir Simović-Centar za politike emancipacije.



Sarita Bradaš-FCD je izjavila da u Srbiji trenutno radi oko 75.000 na privremenim I povremenim poslovima sa minimalnim zaradama sa umanjenim radnim I socijalnim pravima a oko 500.000 radi na crno. U Srbiji se dešava urušavanje socijalnih standarda a neoliberalni kapitalizam ima sluge u ovoj vlasti.



Jovan Protić-MOR je upoznao prisutne da je MOR izadio Program dostojanstvenog rada I da je kancelarija MOR-a otvorena za sve primedbe, prijave i žalbe u vezi sa kršenjem konvencija MOR-a posebno Kanvencija 181 koja se odnosi na privatne agencije za zapošljavanje.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"