ARHIVA VESTI
     
 
Konfederacija slobodnih sindikata (KSS) održala seminar “Reprezentativnost socijalnih partnera u domaćem I međunarodnom zakonodavstvu-u susret novom Zakonu o socijalno ekonomskom savetu”.

Izmene Zakona o SES-u




Beograd, 11.12.2019.

Nakon najave da će se pristupiti izradi novog Zakona o socijalno ekonomskom savetu, Konfederacija slobodnih sindikata je krenula u razmatranje rezultata rada postojećeg SES-a, njegovih propusta I problema u sprovođenju Zakona na svim nivoima organizovanja. Organizovan je seminar na temu “Reprezentativnost socijalnih partnera u domaćem I međunarodnom zakonodavstvu-u susret novom Zakonu o socijalno ekonomskom savetu”.

O starom zakonu i zakonima o SES-u u susednim zemljama i regionu govorio je Prof. dr Bojan Urdarević, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, miritelj pri Republičkoj agenciji za mirno rešavanje sporova i stručni saradnik KSS. On je govorio o razlikama u zakonskom rešenju između Srbije i zemalja regiona. Istakao je i brojne probleme i propuste u domaćem zakonu o SES-u.



Izrazio je i bojazan da će novi predlog Zakona biti nezadovoljavajući i da će stvoriti još veće probleme. To se pre svega odnosi na kolektivne ugovore i dobijanje proširenog dejstva KU, za koji će u predlogu biti potrebno tražiti i odluku Vlade.

Za potrebe izrade Predloga novog zakona će biti formirana Radna grupa a sindikat treba da pripreme svoje primedbe i predloge za izmenu zakona koji će biti upućeni radnoj grupi.



Diskusija na seminaru je bila velika pa se nadamo da će brojni komentari iznedriti nova rešenja za kvalitetitniji rad SES-a, probleme oko kolektivnog pregovaranja, reprezentativnosti i socijalnog dijaloga koji koji je u velikoj krizi.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"