ARHIVA VESTI
     
 
Акција IndustriAll Evropa „Преговарање на наш начин“ уважено и од стране ОЕЦД . Пуна подршка и вредновање кампање „Заједно на делу“. Индустријски синдикат Србије (ИСС) у потпуности уградио вредности кампања у свој рад. ИСС у 2020. Потпуно посвећен новом чланству и колективном преговарању.

Признање ОЕЦД вредностима колективног преговарања




Брисел, 06. децембра 2019

IndustriAll Evrope поздравља последњи извештај ОЕЦД-а „Преговарање на наш начин“ у коме организација коначно препознаје предности колективног преговарања по секторима за тржиште рада и друштво. Међутим, ОЕЦД не препознаје улогу својих претходних неоснованих препорука у слабљењу система колективног преговарања у многим земљама.

Поздрављамо промену нарације ОЕЦД-а, али смо разочарани што ОЕЦД није успео да се позабави улогом својих претходних препорука у слабљењу система колективног преговарања у многим земљама.

Скоро две деценије, ОЕЦД је имао негативан поглед на колективно преговарање на националном и секторском нивоу и препоручио је строгу децентрализацију преговарања до нивоа предузећа. Новим извештајем организација је коначно променила свој наратив и закључила о чему су синдикати увек расправљали. ОЕЦД сада изјављује да „колективно преговарање, под условом да има широку покривеност и добро координирано, подстиче добре резултате на тржишту рада.“ ОЕЦД чак иде тако далеко да тврди да су „најбољи резултати у погледу запослености, продуктивности и чини се да су плате достигнуте када секторски споразуми постављају широке оквирне услове, али детаљне одредбе остављају преговорима на нивоу предузећа. "

То је управо порука кампање IndustriAll Evrope „Заједно на делу“: Колективно преговарање користи радницима, послодавцима и друштву.

У истицању предности колективног преговарања за друштво у целини, аргументи ОЕЦД-а су у складу са „Заједно на делу“: „висок степен координације плата кроз преговарачке јединице (што значи преговарање на националном и секторском нивоу) је повезан са вишим запосленост и мања незапосленост за све раднике, у поређењу са потпуно децентрализованим системима где се преговарање дешава само на основном нивоу. “

ОЕЦД наставља „неједнакост плата је већа у земљама са преговарањем на нивоу предузећа или никаквим колективним преговарањем, у поређењу са земљама у којима су радници обухваћени секторским преговарањем“.

ОЕЦД коначно признаје проширену улогу социјалних партнера, наводећи да је „квалитет радног окружења у просеку виши у земљама са добро организованим социјалним партнерима и великом покривеношћу колективних уговора.“ Штавише, ОЕЦД такође препознаје улогу социјални партнери у рјешавању трансформација индустрије, тврдећи да „колективно преговарање заиста може осигурати да сви радници и компаније, укључујући мала и средња предузећа, искористе предности технолошке дигитализације, организационих промјена и глобализације“.

Драго нам је што ОЕЦД сада коначно дели забринутост синдиката да „практичне и правне препреке колективном преговарању представљају озбиљан проблем јер […] системи колективног преговарања могу помоћи несметаном преласку на све сложеније тржиште рада.“ Слажемо се с ОЕЦД-ом да ће „постизање максимума у колективном преговарању у будућем свијету рада захтијевати одређену владину интервенцију, посебно уклањање законских препрека за колективно преговарање“.

Препоруке извештаја ОЕЦД-а у складу су са политичким захтевима наше кампање „Заједно на делу“, јер обоје тврдимо да „да би се овај алат максимално искористио, државни прописи морају оставити простор за колективно преговарање и локалне представничке структуре и промовишу (или бар не обесхрабрују) самоорганизацију радника и послодаваца. Ово потоње је предуслов за инклузивно и флексибилно тржиште рада. "Надаље, обоје сматрамо да би" требало регулирати прописе како би се проширила права колективног преговарања на оне раднике који деле рањивости са запосленима на плаће и на неке самозапослене раднике. у неуравнотеженим односима моћи. “И коначно, обоје мислимо да„ треба колективно преговарати како би се радници и компаније суочили са транзицијом и осигурали инклузивну и просперитетну будућност рада. “

Генерални секретар IndustriAll Evrope, Лук Триангл, рекао је: „Након деценија неосноване критике секторског колективног преговарања, ОЕЦД коначно признаје оно што синдикати заговарају већ дуже време, наиме предности колективног преговарања за тржиште рада и друштво уопште. . Поздрављамо ову промену наратива, али смо разочарани што ОЕЦД није успео да се позабави улогом својих претходних препорука у слабљењу система колективног преговарања у многим земљама. Овај извештај је још један доказ да су захтеви наше кампање „Заједно на делу“ кључни за побољшање европског тржишта рада: потребни су нам одговарајући национални правни оквири за подршку колективном преговарању. “



Протеклу 2019. годину ИСС је у значајној мери посветио кампањама IndustriAll Evrope а директна последица је значајан раст чланства, ширење мреже у сектору текстила, коже и обуће, сектор безбедности и нови Колективни уговори. Добру праксу ИСС наставља у 2020. Верујући у још бољи резултат од постигнутог у 2019. Години.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"