ARHIVA VESTI
     
 
Centar za istraživanja javnih politika u Beogradu organizovao dvodnevnu Konferenciju “Budućnost rada 2019. –vizije u konfliktu”. Mnogobrojne dileme I vizije o radu u narednim dekadama. Rad je život a u životu imamo dobitnike I gubitnike. Srbija sa organičenim mogućnostima I kapacitetima traži mesto u preraspodeli rada u 21. veku.

Budućnost rada




Beograd, 4-5. Decembar 2019.

O sadašnjoj raspodeli rada, budućnosti I modalitetima rada u budućnosti govorilo se na dvodnevnoj Konferenciji “Budućnost rada-vizije u konfliktu” koa je organizovana od strane “Centra za istraživanje javnih politika” I održana u Beogradu na Fakultetu dramskih umetnika.

Na desetime učenika Konferencije je u formi panel diskusija imalo priliku da čuje I izlože viđenje rada, promena koje se događaju, uticaju na društva, politike, ekonomije I naravno pojedince.

Četvrta industrijska revolucija (4,0) je u toku, ona je kao I prethodne donela značajne novine u tehnici, nauci, radu ali I uzdrmala postojeće stanje stvari na tržištima rada širom sveta. Digitalizacija, robotizacija, automatizacija, razvoj IT sektora, globalizacija…. su pojave na koje ljudski rad mora dati odgovor. Taj odgovor ne može doći od pojedinca već od političkih I ekonomskih elita, tačnije očekuje se “civilizacijski odgovor-iskorak” u novim datim okolnostima. Buduće nacionalne radne politike moraju uvažiti činjenicu da je do globalne preraspodele već došlo I smatra se da je Kina sveukupni globalni dobitnik. O tome su govorili Ekehard Ernst I Jovan Protić iz MOR-a, predstavnica UNDP-Srbije Fransin Pikap, Nataša vučković, FCD, mnogobrojni profesori, predstavnici kompanija I sindikata.



Značajan deo izlaganja je bio okrenut stanju rada u Srbiji I tu smo imali stručnjake koji su bili vrlo skeptični o “svetloj” budućnosti ali I onih koji u promenama na tržištima rada I odnosu prema radu Srbiju vide kao mogućeg dobitnika. Bilo kako bilo svi budući događaji zavise od nas samih I tu treba videti I poziciju sindikata ako je uopšte ima.

“Promene na tržištu rada Srbije nisu neka novina, to se I ranije dešavalo ali su izazovi mnogo veći, promene dinamičnije a Srbija u izuzetno složenoj političkoj I ekonomskoj situaciji. Ovakve promene dovode do svojevrsne selektivnosti gde se javljaju gubitnici I dobitnici. Odgovornost leži I na pojedincu kao I na sindikatima koji radnike zastupaju. Ne možemo svi biti IT stručnjaci I menadžeri ali ni prosta manuelna radna snaga što danas možda I jesmo, mi smo “zlatna” sredina I to je grupacija koja zadnja strada ili pretrčava ka uspešnijoj strani u prisutnim promenama.



Industrijski sindikat Srbije presudno utiče na tržište rada u kompanijama gde imamo sindikate I kolektivne ugovore kod poslodavca. Više od toga ne možemo I radimo da naše prisustvo povećamo. “ rekao je Dragan Matić predsednik Industrijskog sindikata Srbije u okviru jedne od debata.

Konferencija je ostavila raznolike mogućnosti kao moguće zaključke a šta će stvarno biti pokazaće kako globalna tako I nacionalna događanja kada je rad u pitanju.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"