ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu održana 105. debata Fonda Centra za demokratiju na temu „Siromaštvo i životna sredina“uz podršku Fondacije Fridrih Ebert.

Siromaštvo i životna sredina




Beograd, 22.10.2019.

Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Fondacija Centar za demokratiju je održala debatu na temu „Siromaštvo i životna sredina“ uz podršku Fondacije Fridrih Ebert. Statistika pokazuje da u Srbiji više od 25% građana živi u riziku od siromaštva a zastupljenost apsolutnog siromaštva u društvu je 7%. Klimatske promene i uništavanje životne sredine dodatno urušavaju kvalitet života siromašnim građanima a 1/3 građana udiše zagađen vazduh.



Učesnici debate su bili Zlata Vuksanović Macura –Geografski institut SANU, Predrag Momčilović-novinar portala Mašina, Anđelka Mihajlov- prof Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i bivša ministarka životne sredine, Aleksandar Jovanović-aktivista za očuvanje reka Stare planine i profesorka Ksenija Petovar. Moderator je bila novinarka Ljubica Gojgić.



Osnovno pitanje je bilo, da li je siromaštvo uzrok ili posledica ugrožavanja životne sredine? Na koji način je moguće siromašne građane zaštiti od urušavanja njihove životne sredine? Zajednički stav je bio da su siromašni najviše ugroženi jer najčešće žive u najugroženijim ekološkim uslovima. Siromaštvo je stavilo u drugi plan neke druge vrednosti u društvu poput zaštite životne sredine. Potrebno je izraditi dokumente za zaštitu životne sredine i izmeriti uticaj zagađenja velikih zagađivača, kao što su termoelektrane, železare, rudnici i ostale kompanije koje su poznate kao zagađivači. U neoliberalnom svetu interes kapitala i politike je na prvom mestu na štetu građana koji postaju još siromašniji poslednjih decenija. Građanima ostaje da se sami organizuju i sprovode akcije poput akcija za očuvanje reka Stare planine od masovne izgradnje malih hidroelektrana čime se ugrožava životna sredina i biljni i životinjski svet.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"