ARHIVA VESTI
     
 
Чланови три синдикалне организације Италије ФИМ- ЦИСЛ, ФИОМ- ЦИГЛ и УИЛМ одржале штрајк у Милану, Фиренци и Напуљу. Подршка стигла од ИндустриАлл Европа и националних синдиката.

Металци Италије у штрајку




Милано, Фиренца, Напуљ, 15. јун 2019.

Италијански радници чланови трију синдикалних централа, ФИМ- ЦИСЛ, ФИОМ-ЦГИЛ и УИЛМ запослени у Металској индустрији организовали су штрајк 14.06.2019. у Милану, Фиренци и Напуљу.

Побуна је настала као последица неизвесне будућности и заобилажења синдиката у креирању индустрије од страе послодаваца и италијанске владе. Радници и синдикати захтевају следеће:

- Инвестирање у стварању нових радних места у еколошки одрживој индустрији

- Повећање зарада кроз колективне уговоре

- Заштиту од несигурног рада и проширење права на подизвођаче и кооперанте великим МНК

- Искористити повећање продуктивности коришћењем нових технологија за отварање нових радних места, увећање плата

- Смањити порезе на рад и борити се против корупције и утаје пореза

- Исплаћивати праведне пензије и проширити мрежу социјалне заштите

- Инвестирање у квалитетнију заштиту и стандарде на радном месту, као и обуке радника.



Генерални секретар ИндустриАлл Европе Лук Триангл послао је заједничко писмо солидарности металуршким радницима заједно са индустријалним глобал секретаром Валтером Санчесом. Пише:

“Пишемо ово писмо вама у име ИндустриАЛЛ глобалне уније и индустриАлл европског синдиката, који представљају милионе радника у рударској, енергетској и производној индустрији у Европи и широм света, како бисмо изразили нашу пуну подршку и солидарност са вашим генералним штрајком 14. Јуна у Милану, Фиренци и Напуљу, позивајући на одрживу будућност индустрије, повећање плата, поштовање основних права радника, укључивање радника у доношење одлука о стварању нових радних мјеста и прерасподјелу продуктивности која произлази из нових технологија, поштено опорезивање, социјална правда и побољшање здравствених и безбедносних услова.

„Ми у потпуности подржавамо вашу индустријску акцију суочавајући се са великом несигурношћу у погледу будућности металне индустрије у Италији, с обзиром на смањење индустријске производње, губитак вриједности рада и све већи број несрећа и смртних случајева на раду. Влада и приватни сектор морају се суочити с изазовима улагањем у иновације, еколошку одрживост, стварање радних мјеста и примјену строгих здравствених и сигурносних стандарда. Такође је неопходно поново покренути домаће тржиште, које би подразумијевало повећање плаћа, смањење опорезивања и гарантовање социјалне државе.

“Стога, ми се окупљамо иза вас на вашој борби за повећање запослености путем јавних и приватних инвестиција у стратешким секторима, генеришући квалитетне послове на еколошки одржив начин. Такође је неопходно повећати плате и смањити опорезивање, смањити несигурно запошљавање, повећати заступљеност радника и моћ колективног преговарања, и реформисати Форнеро закон о пензијама

„ИндустриАЛЛ глобална унија и индустријски европски синдикат шаљу наше најтоплије поздраве солидарности.“

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"