ARHIVA VESTI
     
 
Првомајски протест IndustriAll Evropa у Бриселу. Марш за праведнију Европу и радничка права.

Радници на првом месту




Брисел, 1. мај 2019.

Хиљаде радника чланова IndustriAll Evropa је маршрало улицама Брисела захтевајући већа социјална и радна права која се годинама уназад угрожавају.

Марш је започет испред зграде Европског парламента и завршио близу зграде Европске комисије. Имао је за циљ да се изврши притисак на политичаре и структуре ЕУ. Политика штедње одговара само популистима и капиталу док радници свакодневно губе своја тешко стечена права, грађани и радници се морају ставити у врх агенде ЕУ. Поручују чланови IndustriAll Evropa.

Генерални секретар IndustriAll Evropa Лук Триангл је рекао на протесту:

"Оно што данас видимо је неједнака Европа у којој су неједнакости све веће. Профити компанија никада нису били виши, приноси дионичарима никада нису били већи и истовремено доживљавамо неизвесност, више несигурности и више неједнакости.

"Радници - а поготово индустријски радници - данас не виде Европу као прилику, већ више као претњу. Компаније и капитал се могу кретати у Европи и одлучити од једног дана до другог да се пресели фабрика. Радници се међусобно надмећу и осећају притисак јединственог отвореног тржишта на њихове плате и услове рада.

"Ако Европа жели да поврати поверење и подршку милиона разочараних радника и грађана, онда на прво место мора да стави раднике. Економски и финансијски програм Европе мора бити уравнотежен са амбициозном социјалном агендом.

"Ми подржавамо Европу, али Европа мора да се промени. Борба против популизма, екстремних десних странака и национализма може успети само ако Европа у приоритет стави људе и раднике. То је Европа коју бранимо и за коју се залажемо. То је једини добар пут за Европу." Манифест IndustriAll Evropa припремљен за изборе у ЕУ позива на следеће:

Послови: Приступ за све на стандардне уговоре на неодређено вријеме и повећање плаћа за раднике широм ЕУ како би се осигурало да добију прави дио богатства које генеришу.

Социјална: Конкретна и брза имплементација принципа Европског стуба социјалних права као део краја строгости и стварања поуздане мреже социјалне сигурности.

Демократија: Колективно преговарање о платама и радним условима треба спроводити заједно са правом на информисање, консултације и учешће у одлукама компанија.

Индустрија: Индустријска стратегија „Made in Europe“ која ствара лоше потребне послове и ставља индустрију у први ред у рјешавању друштвених изазова као што су климатске промјене.

Животна средина: „Само транзиција“ ка економији са ниском емисијом угљеника која осигурава да амбициозне политике у области животне средине прате амбициозне социјалне политике.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"