ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu održana tribina o Digitalizaciji u Srbiji uz podršku Fridrih Ebert fondacije u okviru projekta “DIGIDEMOS SRBIJA”.

Izazovi digitalizacije u Srbiji




Beograd, 26.11.2018.

U Beogradu u Impact HUB klubu održana četvrta tribina u okviru projekta “DIGIDEMOS SRBIJA” na temu “Budućnost rada u eri digitalizacije” uz podršku Fridrih Ebert fondacije.

O tome, koliki je izazov digitalizacije i automatizacije u Srbiji govorili su kao moderator Ivan Jovanović, novinar BLICA, Dragan Todorović, potpredsednik Saveza sindikata Srbije, Aleksandra Vitorović, stručni saradnik UGS”Nezavisnost”, Milan Ćulibrk novinar NIN-a i Ivan Đajić predstavnik poslodavaca, vlasnik kompanije u sektoru tekstila.



Uvod u tribinu je istraživanje Tanje Jakobi iz Centra za istraživanje javnih politika o on-line platformama u Srbiji kao fleksibilom obliku rada i položaju zaposlenih u ovom sektoru novih softverskih digitalnih zanimanja. To predstavlja vrlo ozbiljnu oblast sive zone zapošljavanja gde se na kratke rokove stiče pristojna zarada ali bez adekvatnih radnih i socijalnih prava angaživanih na ovakvim poslovima. To je ozbiljan problem jer u Srbiji se sve veći broj radnika zapošljava po osnovu fleksibilnih poslova i kada to nije neophodno, što je stvorilo veliki broj nesigurnih i nedostojanstvenih poslova.

Digitalizacija je stvorila brojna nova zanimanja pa Srbija treba što pre da se preorijentiše tehnološki i kadrovski na promene u ovoj oblasti da bi pokušala da sustigne Evropu i svet. U Međuvremenu treba na odgovor Evropske 4.0 industrijske revolucije treba pripremiti Strategiju o digitalizaciji u Srbiji gde će biti uključeni svi sektori društva a posebno industrija bez koje nema napretka.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"