ARHIVA VESTI
     
 
U Beogradu u organizaciji Fridrih Ebert fondacije održan još jedan razgovor o sindikalnom pokretu u Evropi, ovoga puta na temu: “Italija, sindikati bez političke levice?“.

Italijanski sindikati i neoliberalna desnica




26.10.2018.

U Impact Hub galeriji održan razgovor na temu „Italija:sindikati bez političke levice?“. Moderator je bila Tamara Baković Jadžić-Forum Roma Srbije i Levi samit Srbije. Gost iz Italijanskog sindikata CGIL Fausto Durante upoznao je učesnike sa ekonomsko političkom situacijom u Italiji i sa položajem sindikata i prava radnika.

Sve što smo saznali govori o vrlo teškoj situaciji u Italiji. Uspon desnice i propast partija centra, veliko siromaštvo i nezaposlenost posebno na jugu Italije, višedecenijska recesija i rastuća ekonomska nejednakost između tri regiona Italije, glavne su karakteristike situacije u Italiji. Iako članica grupe G20 Italija se sve više udaljava od razvijenih zemalja Evrope.



Ovu situaciju još više otežava problem sa migrantima. Na krilima antimigranske politike pobedu na izborima odnele su partije radikalne desnice, obećavajući ekonomski rast i borbu protiv korupcije. Nova vlada nije blagonaklona prema sindikatima i sprovodi politiku neoliberalizma.

U tim uslovima sindikati vode borbu da očuvaju i onako ugrožena prava zaposlenih kroz poslednji Zakon o radu. Pokušavaju da izgrade progresivnu političku platformu u uslovima potpunog debakla italijanske levice na poslednjim izborima.

Šansa leži u zajedničom radu i saradnji sindikalnog pokreta Evrope koji mora novim konceptom da se bori protiv neoliberalne politike i narastajuće desnice u Evropi.

Učesnici u razgovoru su bili predstavnici više sindikata, NVO i stranaka u Srbiji.

Fridrih Ebert fondacija će nastaviti da podržava ovakve tribine upoznajući nas sa sindikalnim pokretima evropskih zemalja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"