ARHIVA VESTI
     
 
Francuski predsednik Emanuel Makron ugrožava „francuski način života“ i prava radnika. Francuska demokratska konfederacija rada (CFDT) o perspektivama sindikata i reformi tržišta rada u Francuskoj.

Makronovo ugrožavanje francuskog načina života




Beograd, 25.10.2018.

Fondacija Fridrih Ebert je u Beogradu organizovala skup na temu „Reforme tržišta rada u Francuskoj i odgovori sindikata“.

Francuski predsednik Emanuel Makron je sa velikim ambicijama krenuo u promene u Francuskoj i u Evropi. I dok u Briselu ili Vašingtonu još očekuju da vide rezultate njegovih napora čini se da u sopstvenoj zemlji drastično gubi na popularnosti. Nemali broj protivnika u Makronovoj politici pre svega vidi ograničavanje prava radnika i ugrožavanje „francuskog načina života“.

O trenutnoj ekonomsko-političkoj situaciji u Francuskoj kao i o perspektivama sindikata u pogledu na aktuelne tendencije na tržištu rada i stanje socijalnih standarda u Francuskoj i na evropskom nivou, govorio je Maher Tekaya, konfederalni sekretar Francuske demokratske konfederacije rada (CFDT), najbrojnije sindikalne organizacije u Francuskoj.



Kolega Tekaya je posebno istakao svojevrsnu podeljenost Francuskih sindikata oko centralnih pitanja koja se postavljaju pred sindikate. Brojnost u članstvu sindikata je pala na 10% a građanstvo sve ređe staje na stranu sindikata u njihovim akcijama. Najbolji primer za to je neslavno završen štrajk radnika Francuske železnice a slično su prošli i štrajkovi u Air Franse i drugim državnim preduzećima. Makronova popularnost opada ali to važi i za sindikate u Francuskoj. Reforme tržišta rada su dovele do pada ili gubitka socijalnih prava i taj trend se nastavlja.



Ovom skupu su prisustvovali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS“Nezavisnost“ , Konfederacije slobodnih sindikata, Industrijskog sindikata Srbije kao njihove pojedinačne članice. Da li smo nešto naučili iz izlaganja kolege Tekaye pokazaće vreme.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"