ARHIVA VESTI
     
 
ИндустриАЛЛ Глобал Унион обележио је историјски моменат када је лидер Мексичке уније синдиката Наполеон Гомез Уррутиа вратио својој земљи након 12 година у егзилу да се именује као сенатор на церемонији у Мексико Ситију 29. августа.

Победа радничке солидарности у Мексику




29.08.2018.

Наполеон Гомез Уррутиа, председник и генерални секретар Мексичке уније за рударе и металопрерађиваче, познат као Лос Минерос, је постао део Владе мексичког новоизабраног председника Андреа Мануела Лопеза Обрадора и његове странке Народне регенерације (Морена) након избора који су одржани 1. Јула 2018. Гомез је био титуларни члан Извршног одбора ИндустриАЛЛ-а од када је основан 2012. године, а филијале ИндустриАЛЛ широм свијета су се придружиле иза њега и кампања за демократске синдикате у Мексику.

Индустријски генерални секретар Валтер Санчес, као и подружнице ИндустриАЛЛ, председник Међународне челичне раднице (УСВ), Лео В. Герард из САД и Канаде и Лен МекКлуски из синдиката Уједињеног Краљевства и Ирске, Уните, били су међу присутнима на 29. августа. Синдикати су били непоколебљиви у подршци Наполеона Гомеза и Лос Минероса, чак и пре него што је био приморан да напусти Мексико. "Свима нашој браћи и сестрама који су се борили током година, а за оне који су показали међународну солидарност широм свијета, данас је дан за прославу, јер солидарност поново тријумфирала" рекао је Валтер Санчез на проглашењу Наполеона Гомеза за мексичког сенатора.

Прича Наполеоновог прогона почиње 19. фебруара 2006. године са страшном трагедијом, након експлозије која је срушила рудник угља Паста де Кончос, Групе Мексико у северној држави Цоахуила, која је заробила 65 рудара на стотине метара испод површине. За разлику од рудника Сан Јосеа четири године касније у Чилеу, када је 33 рудара чудесно пронађено живим након 17 дана заробљених под земљом, напори за спашавање на Паста де Кончос су заустављени након само пет дана. Групоа Мексико и мексичка влада чак су искључили струју у руднику како би зауставили претрагу и сакрили неправилности које би могле инкриминисати компанију. Ово је било пре него што су знали да су рудари мртви. Пре катастрофе, Наполеон Гомез, чије је синдикат представљало рударе у Паста де Кончос, већ је упозорио на опасне услове у рудницима и затражио да се производња заустави све док се услови не побољшају. Сада је било прекасно.

Скоро дванаест година касније, тела 63 од 65 рудара остају у руднику, а мексичка влада није успјела истражити или кривично гонити одговорне.

Након трагедије, Гомез је снажно осудио Група Мексико и мексичку владу, оптужујући за индустријско убиство због занемаривања да исправи више од 40 кршења здравља и сигурности у руднику.



У знак одмазде због својих отворених коментара, мексичка влада је уклонила лидера Синдиката Гомезас и наметнуо Елиаса Моралеса за вршиоца дужности генералног секретара Лос Минероса. Тај потез изазвао је међународну осуду , а претходне организације ИндустриАЛЛ-а покренуле су глобалну кампању, у знак подршке Гомеза и аутономије синдиката у Мексику.

Након пријетње смрћу због критизирања Групе Мексико, и под све већим притиском власти, Гомез и његова породица напустили су Мексико почетком марта 2006. године уз помоћ Унитед Стеелворкерса. Дана 18. и 19. марта 2006. године, ранг Лос Минероса и чланства су гласали у великој мери у корист Гомеза за свог генералног секретара, одрицањем од Моралеса.

Гомез је затим прогоњен по судовима на оптужбе за корупцију фондова Лос Минерос. Гомез је успјешно оспорио оптужбе једанаест пута све док се савезни суд не коначно не заврши с предметом, осуђујући оптужбе као неосноване и неуставне.

Лидери Лос Минероса су били циљани и затворени од стране власти, укључујући Хуан Линареса, који је илегално затворен више од двије године. Недељу дана протеста синдиката и њихових сродних организација било је одлучујући фактор у осигуравању пуштања из затвора у 2011. години.

У 2013. години, Гомез је напокон одведен са црвене листе упозорења Интерпола о траженим осумњиченима, а мексичка влада је веома критикована због коришћења Интерпол-а за своје политичке потребе. То је значило да је Гомез био у могућности да напусти Канаду, где је по први пут од 2006. године ушао у породицу под заштиту УСВ-а и присуствовао састанку Извршног одбора ИндустриАЛЛ-а у Женеви, Швајцарска. У мају 2014, Наполеон Гомез је добио престижну Међународну награду Артхур Свенссон за права синдиката за своју водећу улогу у борби за демократске синдикате у Мексику. У годинама које су уследиле трагедије Паста де Кончос, влада је наставила своје нападе на Лос Минерос замрзавањем финансијских средстава синдиката, затварајући лидере синдиката на лажне оптужбе, покушавајући да елиминише законско право Уније да штрајкује и употреби полицијске и војне силе насилним напади на раднике, што је резултирало смрћу најмање четири синдикална активиста и повређивање још много тога. Упркос томе, Лос Минерос је и даље најуспешнији синдикат у Мексику. Гомез је успешно закључио споразуме о колективном преговарању из иностранства који су преговарали о највишим повећањима плата било које уније у земљи.

Гомез, који је више пута изабран за лидера Лос Минероса, каже да је један од његових првих задатака када се врати у Мексико је поновно отварање истраге о трагедији Паста де Кончос. Такође ће водити борбу против уговора о заштити у Мексику (преговарање између корумпираних синдиката и послодаваца иза леђа радника), као и друга кршења синдикалних права која чине основу жалбе ИндустриАЛЛ-а Међународној организацији рада.

Говорећи поводом Гомезове инаугурације, Лео В. Герард из Унитед Стеелворкерс-а је рекао:

"Борба Наполеона Гомеза и Лос Минероса је критична борба за раднике у Северној Америци и широм свијета. Са Наполеоном у Сенату, нова влада Мексика спремна је да превазиђе деценије корупције и корпоративне доминације и да стварно побољша права и животни стандард мексичких радника. Глобални раднички покрет мора подржати ове напоре и захтијевати одговорност за жртве десетљећа репресије, укључујући и породице рудара Паста де Кончос "

Генерални секретар Лен МекКлуски рекао је: "12 година Наполеон Гомез се супротставио напорима мексичке владе и највећих мексичких корпорација да униште њега и његов синдикат. Наполеонов повратак у Мексико да се именује као сенатор за мексичку републику није само победа за њега и Лос Минеросе, већ и за глобалну солидарност у погледу неправде. Уните је поносан што стоји раме до рамена са Наполеоном и његовим синдикатом. Његова борба је наша борба и желимо му сваки успех у трансформацији Мексика у борбу за бољи свет. "

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"