ARHIVA VESTI
     
 

Industrijski sindikat Srbije daje podršku otpuštenim radnicima „Novog doma“




Vranje, 20.11.2017

Industrijski sindikat Srbije podneće Agenciji za borbu protiv korupcije krivičnu prijavu protiv direktora JP „Novi dom“, Gorana Petrovića, zbog toga što je otpustio radnike, a potom angažovao privatnu firmu, kao podizvođača, da obavlja radove u Vranjskoj Banji, izjavio je u ponedeljak novinarima prilikom boravka u Vranju, predsednik ovog sindikata Dragan Matić.

„Ovde imamo jednu priču o korupciji i zbog toga direktor mora da odgovara pred zakonom“, kaže Matić.

On dodaje da su članovi Industrijskog sindikata u „Novom domu“ imali probleme sa nezakonitim otpuštanjem, ali da su odlukom inspekcije ipak vraćeni na radna mesta.



„Međutim rešenjem inspekcije rada problemi nisu rešeni, jer direktor ovog javnog preduzeća piše rešenja i šalje ljude na odsustvo, iako svi znamo da su ti ljudi neophodni za nesmetano funkcionisanje preduzeća. Ohrabreni smo sardnjom sa inspekcijom rada u Vranju, jer je na jedan vrlo profesionalan način komunicirala sa nama, i verujem da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da će kolege u „Novom domu“ biti i trajno vraćeni na posao. Svuda ima ovakvih slučajeva, ali poslodavci u Vranju rade to na hajdučki i primitivan način, a najgore je što zaposleni to prihvataju kao normalno stanje“, ističe Matić.

Jedan od otpuštenih radnika je i Zoran Spasić koji ističe da nisu postojali nikakvi kriterijumi za otpuštanje radnika na osnovu tehnološkog viška.



„Zavisilo je od toga da li si simpatičan ili ne direktoru. Nisu ispoštovani osnovni kriterijumi. Mi smo otpušteni pre nego što su Gradsko veće i Skupština, u novembru, doneli odluku o broju radnika koji su u našem preduzeću višak. Kod nas je to urađeno još u avgustu“, kaže Spasić.

On je rekao da su otkaz dobili uglavnom inženjeri, da su svi osim jednog članovi Industrijskog sindikata koji je u preduzeću reprezentativan.

„Mi smo pre nedelju dana dobili zvaničan poziv da se vratimo na posao, ali smo dobili rešenja o plaćenom odsustvu. Pored petorice radnika koje je inspekcija rada vratila na posao, otkaz je dobio još jedan radnik koji je bio zaposlen na određeno“, ističe Spasić.

Prvi čovek Industrijskog sindikata, Matić poručuje da sindikati u Vranju ne smeju da ćute o bahatom odnosu poslodavaca, koji krše Zakon o radu i ustavna prava na slobodno sindikalno organizovanje.

On smatra da je u Vranju oduvek bila teška situacija u oblasti zaštite radničkih prava i pozvao zaposlene da se uz logistiku centrale izbore za svoja sindikalna i radnička prava.



Podršku radnicima ne samo „Novog doma“, već i drugih preduzeća u Vranju, koji trpe razne pritiske od strane poslodavaca, pružili su i sekretar Industrijskog sindikata Srbije, Nebojša Savić i potpredsednica sindikata, Ana Kojić koji su došli iz Beograda.

AUTOR: JUGPRESS

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"