ARHIVA VESTI
     
 
Populizam kao sastavni de političkog života Srbije u podudarnostii sa populizmom u Evropi. Srpski populisti na vlasti kritikuju populiste u opoziciji. Predstavljeni oblici i modeli populizma u Evropi.

Populizam u Evropi i Srbiji




Beograd, 07.11.2017.

Fondacija Fridrih Ebert (FES) je u Beogradu organizovala Panel diskusiju „Oblici populizma u Evropi“ ali je tokom diskusije aktuelizovan i sveprisutan populizam u Srbiji.

Nijedna struktura društva u bilo kojoj državi Evrope nije nastala bez populističkog uvoda a političke partije su naročito u periodu nastanka i razvoja koristile populističke metode i strategije kako bi došle u poziciju moći i uticaja.

O populizmu kao panelisti su govorili Zoltan Pogača sa Univerziteta West Hungari Šopron, Marc Grimm-Univerzitet Bilefeld, Ivan Jovanović- Dnevni list Blic i Irena Ristić, Institut društvenih nauka –Beograd.



Populizma je bilo i biće, on stalno evoluira te je teško definisati šta je on u stvari i u kojim oblicima se javlja. Specifičnost Srbije i aktuelnog režima se ogleda u činjenici da su populističkim metodama došli na vlast ali su populizmom nastavili da vladaju.



Populizam je opijum za narod bez obzira na strukturu tog stanovništva. Činjenica je da populistima odgovara nepismen i polupismen narod, kao i „obrazovani koji dolaze iz struktura privatnih škola i fakulteta. „Obrazovna“ struktura Srpske napredne stranke je najbolji pokazatelj njihove „stručnosti i kompetentnosti“ koju su stekli na sumnjive načine na sumnjivim obrazovnim institucijama. Rastom populizma odumiru i guše se institucije, demokratija i sloboda ljudi a Srbija je najbolji primer za to.

Učesnici Panela su aktivno učestvovali u radu a FES-u zahvalnost za organizaciju i odabir teme.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"