ARHIVA VESTI
     
 
Европска комисија организатор Панел дискусије о „Индустријским иновацијама у ЕУ“. Преко 1.400 учесника из Европе. ИндустриАл Европа за укључење радника у процесе иновација.

Индустријске иновације у ЕУ




Брисел, 13.10.2017.

Преко 1.400 учесника окупило се на Панел дискусији о Индустријским иновацијама у ЕУ, коју је организовала Европска комисија.

Учесник Панела био је и генерални секретар ИндустриАл Европа Лук Триангл који заступа близу седам милиона радника у Европској индустрији.



„Људи и друштво морају бити кључни концепти који воде иновацијама. Иновација је апсолутно неопходна за економски и индустријски развој. Ако желимо да ојачамо индустрију у Европи, иновације ће бити кључ за постизање тог циља. Стога, сви учесници морају бити укључени у дискусију, укључујући запослене и синдикате. Овај широки ангажман и консултативни приступ је услов прихватања индустријских иновација у друштву.

Лук је такође указао на три кључна захтева ИндустриАл Европа када је иновациона политика у питању „Радници треба да буду укључени у процес иновација. Требали би бити вешти и обучени да буду активни у друштву за иновације. Компаније би требало да буду отворене за иновације које су усмерене на запослене;

Морају се очекивати друштвене последице индустријских иновација, које захтевају тржишне акције, додану вриједност и радна мјеста;

Пројекте за иновације треба проценити у складу са њиховим друштвеним и друштвеним утицајем, јер нису све иновације добре за друштво. Колико ће послова бити створено? Какав ће бити њихов квалитет? Где ће се створити? Која је додатна вредност иновације за наше друштво? Да ли се покреће наше друштво напред? Ово су питања која заслужују одговор, пре него што је новац пореских обвезника посвећен пројекту.

Други елементи који су кључни за индустрију у Европи су:

- инклузиван приступ иновацијама, где су сви радници на броду, без обзира на ниво њихове квалификације

- веза између стварања знања, иновација и индустријске производње. Европски доносиоци политика не смеју да се удаљавају од индустријске политике. Европске иновације морају бити произведене у Европи и Европа мора наставити да се фокусира на кохерентну индустријску политику.

Лук Триангл је подигао ове тачке током своје интервенције на првом од Европских информативних дана о индустријским иновацијама и закључио да иновације треба да побољшају наша друштва и створе просперитет за све. Требало би да се бави нашим главним изазовима: клима, енергија, мобилност, кружна економија. Требало би да се заснива на сарадњи великих играча и малих и средњих предузећа, која се сама заснива на фер дистрибуцији трошкова, бенефиција и ризика. Европска иновациона политика треба да се шири широм Европе и не ограничава на шаку "главних" држава чланица.“

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"