ARHIVA VESTI
     
 
“HE STEEL Group ” sve bliža kupovini “USS Steel Košice”. Preuzimanje najavljeno početkom 2018. godini. Smederevo kao ključno čvorište kineskog projekta “Jedan pojas –jedan put.”

Kinezi kupuju “USS Steel Košice”




Košice, 29.09.2017.

Predstavnici “USS Steel Košice” i predstavnici “HE STEEL Group ” su nakon potpisanog Memoranduma početkom 2017. godine o razumevanju vodili razgovore o preuzimanju Železare Košice.

U proteklom periodu interesovanje za Železaru Košice su pokazale i druge kompanije, češka “Moravia Steel Group” i kineska “CEFC”. Buduća kupovina se uklapa u kineske planove “Jedan pojas-jedan put” a to potvrđuje i prošlogodišnja kupovina Železare “Smederevo”. Podsećamo da ugovor između slovačke vlade i USS ističe početkom 2018., tačnije u martu mesecu. Ukoliko do prodaje dođe, USS bi morao da plati penale u vrednosti od 15 miliona dolara. Slovačka vlada očekuje da u slučaju prodaje Slovačka dobije manji deo vlasništva Železare ali na koji način je to moguće predsednik Slovačka vlade Robert Fico nije rekao. Potvrđeno je da su predstavnici USS bili u Kini a nakon toga doleteli u Košice i informisali menadžment Železare o razgovorima. Ova akvizicija je uslovljena i dozvolom antimonopolskih službi EU i Turske.

Okvirna cena za kupovinu Košica je više od milijardu Evra ali se ne zna šta će biti sa starim dugovima za investicije. USS je uložio preko 800.000 miliona evra mahom u zaštitu životne sredine ali su pogoni stari iz šezdesetih godina prošlog veka. Tako je bilo i sa Železarom Smederevo ali je ulaganje Kineza u smederevsku železaru značajno a mnogi pogoni su modernizovani, povećani kapaciteti, uvode se nove tehnologije i uspostavlja se kinesko srpski industrijski park i iskazuje značajna korporativna odgovornost. Za očekivati je da Železara Smederevo i Železara Košice budu deo iste porodice “HE STEEL Group”.



U globalnim okvirima Smederevo pa i sada Železara “HE STEEL Group Serbia” se vidi i kao važno čvorište projekta “Jedan pojas-jedan put” i mesto ukrštanja koridora 10 (Luka Pirej) i koridora 7 ( Luka Konstanca). Takođe, Smederevo se vidi i kao krajnja tačka kopnenog koridora koji ide preko centralne Azije i Turske i završava u Srbiji kao graničnom zemljom sa EU.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"