ARHIVA VESTI
     
 
Odbijen predlog Evropske komisije o minimalnoj ceni čelika iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine. IndustriAll Evropa pozdravlja odgovorno ponašanje država članica EU. Srbija van crne liste.

Odbijen predlog Evropske komisije o minimalnoj ceni čelika




Brisel, 20.09.2017.

Države članice EU su većinski odbacile predlog Evropske komisije o uvođenju minimalnr uvozne cene toplo valjanog čelika (TPC) iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine.

“Sindikati članice Industriall Evropa podržavaju odluku država EU koje su glasale protiv najavljenog predloga, zbog njene potencijalne neefikasnosti i izvoza čelika iz navedenih zemalja. Toplo valjani čelik i proizvodi od njega su od strateškog značaja za sektor čelika u EU, sa damping uvozom TVC iz trećih zemalja stvaraju se uslovi sa rizikom zapošljavanja u evropskim postrojenjima za čelik. Srbija je van ovog spiska što ukazuje da srpski čelik neće biti pod pritiskom antidampinga”. Izjavio je MIleta GUjaničić potpredsednik ISS i član Odbora za čelik IndustriAll Evropa.

Proizvođači TVČ širom Evrope i preko 330 000 radnika i dalje zarađuju u sektoru čelika. Troškovi širokog spektra sirovina koji su potrebni za proizvodnju HVČ stalno fluktuiraju , kao i drugi inputi koji utiču na kvalitet samog proizvoda. Zbog toga HVČ predstavlja niz proizvoda koji su cenovno nestabilni a potrebni za njegovu proizvodnju te presudno utiču na konkurentnost proizvođača u EU.



Predložena fiksna cena od 472 Evra po toni je ispod najnovije prosečne cene i određivanje bilo koje cene bi bilo mešanje u slobodno tržište.

Najvažnija pitanja koja su dovela do nestabilnosti u industriji su nastala iz finansijske krize, globalnih promena kapaciteta za čelik i nepoštovanja trgovinskih praksi.

Industriall Evropa kao glas industrijskih radnika u sektoru čelika, insistira na budućnosti čelika i Evropi kao vitalnog oslonca za industrijski sektor visoke tehnologije, automobilsku i industriju obnovljive energije.

Odbijanjem predloga Evropske komisije zaštićena je evropska čelična industrija i sprečena nelojalna trgovinska praksa.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"