ARHIVA VESTI
     
 
Koga interesuje novac namenjen radnicima FIAT Krajsler Srbija(FKS)? Članovi „Nezavisnosti“ „brinu“ o novcu suparničkog sindikata.

O FIAT-u posle štrajka




Beograd, 17.09.2017.
Štrajk radnika FKS je uzburkao javnost Srbije a značajno uključenje (doduše stidljivo) je imao i politički vrh Srbije. Štrajk se po nekima završio neslavno, po nekim slavno ali dušebrižnika je uvek bilo i biće. Prethodnih dana u javnosti se pojavila informacija da se radnicima FKS, učesnicima štrajka „deli“ novac kao nadoknadu za neplaćene dane štrajka. „Dušebrižnici“ postavljaju pitanje „okle novci“ za tako što. „Dušebrižnici“ izjavljuju da je to novac od FKS „kako bi se radnici platili, umirili a nosilac štrajka SS FKS zadržao kredibilitet za slučaj kada bude zatrebalo upravljanje njihovim nezadovoljstvom!
Šta je imao autor ovih reči u glavi kada je to pisao i po čijem nalogu? Svi su saglasni da FKS nije poštovao zakon o štrajku. Ispunjavljanjem štrajkačkih zahteva FKS je priznao da je on uzročnik štrajka. Ranije u takvim slučajevima je firma koja je uzrokovala štrajk plaćala dane štrajka u dogovoru sa štrajkačkim odborom. Zato, čak i da je novac došao od FKS, postavljam pitanje, šta je tu sporno? Nadondana je trebala da bude i veća ali je očigledno da SS FKS nije imao više novca. Zbog čega je taj novac sporan i kome sindikat treba da polaže račune osim svom članstvu.
Nisam čuo da radnici napuštaju SS FKS, nisam čuo da radnici nečlanovi sindikata i članovi „Nezavisnosti“ odbijaju novčanu nadoknadu dobijenu od SS FKS. Važno je znati, da u FKA-u postoji 5 sindikata i to SS FKS(potpisnik Kolektivnog ugovora), Sindikat „Sloga“, Solidarnost, SSR i „Nezavisnost“. „Dušebrižnici“ takođe smatraju da se sindikat kroz Sporazum o zaključenju štrajka „odrekao“ prava na štrajk. Ovakvo viđenje može izreći samo neuk ili zlonameran pojedinac. Naime, pravo na štrajk je ustavna kategorija i niko se tog prava u ime radnika ne može odreći.
U Kolektivnim ugovorima, Sporazumima o zaključenju štrajka može da stoji da se u slučaju potpunog poštovanja K.U. ili Sporazuma od strane poslodavca potpisnici K.U. ili Sporazuma neće pribegavati organizovanju štrajka. I šta je tu nejasno?
Interesantno, da nijedan relevantan sindikat u Srbiji nije ovu pomoć radicima FKS okarakterisao kao spornu. Centrala UGS“Nezavisnost“ za razliku od svoje članice u K+FKS nije dala bilo kakav komentar u vezi događanja nakon štrajka u FKS.
Ako kolege iz FKS Nezavisnisti smatraju da su radnici izigrani i da bi oni blje vidili štrajk, mogu sutra da organizju novi štrajk, dobiju podršku radnika, razbiju FIAT i svi zadovoljni. Mogu li oni to?

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"