ARHIVA VESTI
     
 
Конференција стопедесет синдиката из двадесет земаља Европе о изградњи снажнијих синдиката кроз транснационалну сарању.

Уједињени и јачи заједно




Берлин 18. септембар 2017. Синдикати чланице IndustriAll Европе, УНИ Европа, ИГ Метала као и представници Фридрих Еберт фондације, учесници Конференције „Уједињени и јачи заједно“ –транснационално учешће радника – изградња јачих синдиката која је одржана од 6-8. Септембра у Берлину, обавезали су се да ће стратешки радити на oрганизовању радника и јачању синдиката у циљу јачања националних синдиката.

У раду Конференције је учествовало 150 синдиката из 20 европских земаља. Овај догађај који се први пут одржава у овом формату, одвија се у тренутку када је IndustriAll Европа покренуо широк спектар активности у циљу повећања приоритета „ синдикална изградња синдиката“.



Сви чланови Европске уније синдиката потврдиле су потребу за изградњом нове синдикалне снаге. Организација, запошљавање и задржавање чланова је данас главни приоритет за националне филијале. Пошто су синдикална права дошла под непримерљив напад од послодаваца и влада као резултат кризе и политика штедње, синдикати треба да делују на јачању колективне моћи. Све већи број компанија које успостављају своје пословање и инвестиције изван националних граница имају повећану конкуренцију и угрожавају радне услове. Само одговори националних синдиката нису довољни - постоји потреба за заједничким транснационалним акцијама да се организују кампање у деловима Европе у којима синдикати трпе слабе колективне преговарачке структуре, активно срушење синдиката и малу подршку од националног правног система.

IndustriAll Европе подржава подружнице кроз различите активности у својој стратегији за изградњу јаких организација, повраћај изгубљених позиција и организовање нових група радника, као и развој капацитета, посебно у земљама и регијама Европе у којима су синдикати недовољно заступљени. Од координације транснационалних организационих акција у мултинационалним компанијама, у борбу за јачу и обновљену колективну преговарачку структуру у склопу кампање плаћања под покровитељством ЕТУЦ-а, Акциони план за изградњу синдикалне снаге усвојен од стране IndustriAll Европе Извршног комитета прошлог јуна све аспекте изазова за организовање.



Конференција у Берлину показала је тренутни талас све веће посвећености синдиката ка транснационалном организовању. Фокусиран је на вођење пројеката транзиционог организовања који показују неке добре праксе као што су успешно организовање у ИТ сектору у региону Темишвара (Румунија) или заједничким активностима наших подружница ИГ Металл (Немачка) и Васаса (Мађарска) где се радници организују и придружују синдикатима. Одржане су панел дискусије како би се пружио свеобухватан преглед међусекторских синдикалних планских приступа и методологија. Штавише, организоване су радионице како би спроводиле и пружиле снажну експертску експертизу од стране организатора. Све наведено је урађено да постигнемо један заједнички циљ - изградити одрживу колективну снагу широм Европе како бисмо обезбедили боље услове за рад наших чланова.

"Ако желимо да будемо успешни у организовању, морамо удружити снаге и јачати прекограничну сарадњу. Ова конференција је полазна тачка и изазови су покривени синдикати из различитих земаља и сектора који сви раде у истом правцу: јачање улоге синдиката у друштву. Ово је изазов за који ћемо се морати дугорочно ангажовати и уверен сам да ћемо за неколико година бити у бољем положају, где ћемо моћи представити више успјешних прича ", рекао је Лук Триангл, генерални секретар, IndustriAll Европе.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"