ARHIVA VESTI
     
 
Predstavnici Evropske konfederacije sindikata(ETUC) ukazuju na nedopustive razlike u zaradama radnika koji rade u istočnom delu EU. Multinacionalne kompanije eksploatišu radnike u državama koje imaju slabe sindikate i nizak nivo Kolektivnih ugovora.

Razlike u platama radnika u Evropskoj uniji




Brisel, 30.08.2017.

Radnici koji rade u zemljama na istoku EU zarađuju ispod polovine plate radnika u zapadnom delu Evrope.

Radnici u 10 istočnih zemalja EU zarađuju 42% plate koje se isplaćuju u zapadnom delu EU. (Estoniji), do 18%. u Bugarskoj. Samo u Sloveniji radni ljudi zarađuju više od polovine i kod njih su 60% od proseka u EU 15. Postojeći jaz u visini zarada je postao manji krajem devedesetih i početkom dvehiljadite godine ali je to zaustavljeno ekonomskom krizom 2008.-2016. godina.

Najznačajniji pad je evidentiran u Hrvatskoj gde su plate opale sa 43% na 37 % zapadnog proseka EU. Pad je primetan i kod Mađara gde je plata sa 35% pala na 28%.



Razlika u platama je takođe postala veća u Poljskoj (gde su radnici zaradili 29% proseka EU 15 u 2016. Godini u poređenju sa 31% u 2008. godini ) Rumuniji, Češkoj i Sloveniji.

“Razlika u platama između istočno-zapadnih država u EU je šokantno velika” rekla je Ester Linch, konfederalni sekretar Evropske konfederacije sindikata (ETUC) i rezultat je eksploatacije radnika u zemljama u kojima su sindikati i kolektivno pregovaranje slabi.”

“Tokom krize, smanjenje zarada je bilo rasprostanjeno, a povećanje plata ,manje je na istoku EU. Naravno, razlike u produktivnosti i troškovima života znače da plate neće biti iste, ali to ne objašnjava toliko veliko odstupanje u zaradama.”

“Radnicima u istočnom delu EU plate rastu više od inflacije i povećavaju produktivnost kako bi nadoknadili prošlost eksploatacije. Vlada EU i nacionalne vlade treba da postiču kolektivno pregovaranje i jake sindikate i organizacije poslodavaca. Multinacionalne kompanije u istočnoj EU trebale bi uvesti pravične plate i trebalo bi da poštuju pravo svoje radne snage na istoku na kolektivno pregovaranje. Mnoge od ovih kompanija su veoma dobre u poštovanju prava sindikata kod kuće, ali manje u njihovom radu u istočnoj EU. Povećanje minimalnih zarada takođe je neophodno kako bi se obezbedio prag pristojnosti i povećao nivo plata uopšte.”

ETUC je zatražio da minimalne zarade ne budu niže od 60% srednjeročne plate i da se kreću ka dnevnoj zaradi.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"