ARHIVA VESTI
     
 
Radni sastanak članica IndustriAll Evropa iz Srbije sa generalnim sekretarom IndustriAll Evropa Lucom Trianglom. Podrška sindikatima kože, tekstila i odeće. Lokalne sindikalne razmirice rešavati kroz dijalog.

Industriall Evropa u Srbiji




Beograd, 25.08.2017.

Generalni sekretar IndustriAll Evropa Luc Triangle je održao u Beogradu radni sastanak sa srpskim sindikatima članicama IndustriAll Evropa.

Triangl je informisao pisutne sindikate o događanjima nakon Kongresa koji je održan u Madridu u čijem radu je učestvovalo prek 700 delegata a usvojeni su novi Program rada o čijoj je realizaciji Luc i govorio. Prolitički problemi unutar EU su izazovi koje članice pokušavaju da prebrode kroz redefinisanje postojećih ciljeva. Globalizacija uzima svoj danak u povećanju nezaposlenosti, brzom seljenju kapitala a tu je i Kina, problemi sa Rusijom, Bregzit,..

IndustruAll Evropa zahteva fer globalizacione tokove gde radnici nisu gubitnici a siromaštvo dominantna pojava. Povećanje plata je dobar odgovor i ta mera daje dobre rezultate u državama gde se to dogodilo. U aprilu je Evropska komisija usvojila novu Socijalnu agendu o socijalnim pravima u 20 tačaka a primena Agende se odvija na nacionalnim nivoima. Evropa sve više veruje i ulaže u domaća tržišta i potrošnju a posebno se tretira Industrijska politika EU. Takva politika treba da omogući u narednih 10-20 godina učešće industrijske proizvodnje od 20% u BDP EU u odnosu na sadašnjih 15$.



Govoreći o situaciji u Srbiji predsednik Industrijskog sindikata Srbije (ISS) Dragan Matić je ukazao na sukobljenost srpskih sindikata i neophodnost dijaloga među sindikatima.

O situaciji i poziciji sindikata i radnika u Železari HESTEEL Srbija je govorio Mileta Gujaničić potpredsednik ISS i predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Hesteel Srbija.

Sindikatima su prezentovane i mere podrške na koje možemo računati u razvoju sindikata u sektoru kože, tekstila i odeće. Nakon posete srpskim sindikatima kolega Luk odlazi u osetu kolegama iz Makedonije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"