ARHIVA VESTI
     
 
Stara izreka kaže: ,,Da će ljudi svašta da oproste, ali uspeh nikada’’. To možemo primeniti i na pisanje pojedinih medija o poslovanju HBIS group Serbia iron steel D.O.O.

Antidamping na srpski način




Beograd, 10.07.2017.

     Mnogo puta smo kao građani preko različitih medija doznavali čuda neviđena od kojih su većina stvarno bila neviđena, tačnije nisu se dogodila onako kako je to bombastično najavljivano. Jedna takva vest se pojavljuje i u dnevnom listu ,,Danas’’, a vezana je za njihova saznanja iz ,,diplomatskih’’ krugova vodećih zemalja EU, o uvođenju kaznenih mera protiv kompanije Hesteel Serbia.

     Prvo, ozbiljan novinar bi morao da zna da je pravo zvanično ime železare u Smederevu ,,HBIS group Serbia iron&steel’’.

     Drugo, početkom godine je evropska komisija izašla sa saopštenjem o uvođenju antidamping cena za čelik iz Kine, dok te mere neće važiti za čelične proizvode iz Srbije, Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine. Ovakva odluka je prihvaćena i od evropskih proizvođača čelika ,,Eurofer’’, koji su prijavili Kinu kao zemlju u kojoj se proizvodi čelik po netržišnim i nefer uslovima. O svemu ovome je pisano na sajtu ISS od početka 2017. godine. Moramo naglasiti da EU kontroliše kompletan uvoz u Srbiju, naročito onaj koji dolazi iz Grčke luke Pirej, koja je u zakupu Kineza.

     Kada govorimo o ,,švercu’’ čelika, moramo reći da to nisu šibice i cigare, pa jedan šleper i ,,bog te vidi’’. Najbolji zaštitnici antidamping poslovanja HBIS group Srbija su radnici i fabrički sindikati, jer će oni u slučaju primene antidamping mera u železari ostati bez posla. Ovakvim tekstovima list ,,Danas’’ ozbiljno ugrožava sliku profesionalnog i odgovornog dnevnog glasila.

     Pre nekoliko nedelja glasila u Srbiji su sa puno elana pisala o ,, radioaktivnoj šljaci’’ u železari, koja truje osoblje, radnike, vodu i sl. Beše uka buka dva-tri dana i ? Stvarna situacija je da šljake zgure ima napretek. To je dobra informacija, jer ta šljaka predstavlja važan resurs za industriju cementa, građevinsku industriju, od te ,, radioaktivne’’ šljake se pravi i đubrivo za poljoprivredne kultrure. U maju mesecu su najveći proizvođači cementa u Srbiji LAFARŽ TITAN Srbija, dogovorili proširenje poslovne saradnje. Ovakvo ponašanje je u duhu zalaganja EU vezano za cirkularnu ekonomiju o kojoj se malo zna u Srbiji.

     Dualno obrazovanje u Smederevu će zaživeti zahvaljujući HBIS-u, te će u školskoj 2017-2018. u tehničkoj školi zaživeti razred đaka za poslove ,,operater za obradu metala’’ u trajanju od tri godine, a nakon toga zaposlenje u HBIS-u.

     E, to je železara, a ne ANTIDAMPING iz ,,evropskih krugova’’.

     Da bi se impresivni poslovni rezultati Železare razumeli, morate u železaru doći i videti ozbiljna ulaganja u opremu, modernizaciju mašina, organizovanošću posla po najvišim standardima, cene sirovina i drugih inputa, koje su znatno niže od ranijih, proizvodnju bez zastoja i naravno silno motivisane i stručne radnike, koji stoje iza tih rezultata. Ima problema, nije da ih nema, ali te probleme mi rešavamo u našoj kući, železari, a ne preko pisanja javnih glasila.

     Na kraju da ,,upućenom novinaru’’ ,,Danas’’ kažemo da se u antidamping podrazumeva i sprečavanje organizovanja slobodnog i demokratskog sindikata, kao i nepostajanje Kolektivnih ugovora.

     I jedno i drugo u HBIS group Serbia iron steel D.O.O, postoji zahvaljujući Nezavisnom sindiku metalaca HBIS group Serbia iron steel D.O.O . Nezavisni sindikat metalaca HBIS group Serbia iron steel D.O.O. pažljivo prati poslovanje i sprovođenje obećanja koja su data i od strane najviših kineskih zvaničnika prilikom kupovine Železare.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"