ARHIVA VESTI
     
 
O radu, zaposlenosti i novim tehnologijama se govorilo na debati koju je organizovala Fondacija centar za demokratiju – FCD uz podršku Fridrih Ebert fondacije FES. Učesnici debate stručnjaci, donosioci odluka, predstavnici političkih stranaka, udruženja, NVO i sindikata (ISS i UGSN)

Rad, zaposlenost i nove tehnologije




Beograd, 30.06.2017.

     Fondacija centar za demokratiju podržan od Fridrih Ebert fondacije je organizovao debatu na temu ,, Rad, zaposlenost i nove tehnologije’’. Učešće u debati su uzeli stgručnjaci iz ovih oblasti, donosioci odluka, predstavnici političkih stranaka, udruženja, NVO i sindikati ( Industrijski sindikat Srbije, UGS Nezavisnost, sindikat lekara i farmaceuta. O radu FCD govorila je Nataša Vučković, navodeći razloge bavljenja budućnosti rada, zaposlenosti, prekarijati i prisutnom uticaju novih tehnologija u tim oblastima. Panelisti debate us bili Sarita Baraš, Tanja Jakobi i Dragica Mišljenović. U toku debata pored izlaganja panelista, iznikla su mnogobrojna pitanja koja zahtevaju odgovore.

     Koliko nas je stvarno zaposlenih? Kakva struktura zaposlenih u Srbiji i kakve su perspektive na tržištu rada? Postoji li mogućnost izbora – rad između sigurnosti i dostojanstva i ropstva i robotizacije? Kako nove tehnolgije utiču na organizaciju rada danas i kakvi su trendovi u razvijenim zemljama? Da li se Srbija kroz obrazovni sistem priprema za nove izazove u svetu rada? Da li je fleksibilizacija moguća u nerazvijenoj ekonomiji? Kakva su dosadašnja iskustva pri uvođenju fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće, novih načina komunikacije unutar organizacije? Kako nove tehnologije utiču na obrazovanje kadrova? Kakva je budućnost profesija u svetu novih tehnolgija? Kako nove tehnologije utiču na efikasnost, produktivnost, troškove rada i bezbednost na radu? Da li su nove tehnologije zauvek zamenile tradicionalne modele poslovanja?

     Deo odgovora kada je pitanje pouzdanost podataka o radnoj snazi , stanju zaposlenosti i političkih zloupotreba tih podataka došlo je iz izlaganja Sarite Baraš, dok je Tanja Jakobi, kao ekonomski novinar govorila o fleksibilizaciji poslova i novim formama istih. Šerovanje (rad više firmi na jednom poslu) rad sa vaučerima, portfolio, rad na platformama (ne naftnim), kolaborativni rad su novi oblici rada o kojima se u Srbiji malo zna, i ako su prisutni. O dostojanstvenom radniku u 21.veku je sindikalnim rečnikom govorila Dragica Mišljenović UGS Nezavisnost,ističući flexisigurnost kao prioritet u novim poslovima i učešću sindikata u zakonodavnim aktivnostima iz sfere zapošljavanja. Tehnologija nikad nije bila protiv radnika ali i radnici moraju biti spremni za nove tehnologije, poslove i veštine.

     Učešće u debati je imao i Dragan Matić, pred. ISS govoreći o neophodnosti socijalnog dijaloga u trenucima kada se uvode nove tehnologije. Nove tehnologije zahtevaju i nove strategije Industrijskog razvoja, koju političke strukture SNS nemaju.

     ,,Bez nauke, i njeno stavljanje u funkciji Industrijskog razvoja, nove tehnologije će možda dolaziti u Srbiju i tada će to biti problem. Bez nacionalnog tehnološkog razvoja, Srbija će biti tehnološko groblje Evrope’’, zaključuje Matić.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"