ARHIVA VESTI
     
 
,,Centar za razvoj sindikalizma’’ održao raspravu o agencijama za privremeno zapošljavanje i njihovom zakonskom uređenju. Eksperti i sindikati iz Srbije i Slovenije izneli su svoja iskustva i primedbe dobre prakse.

Pravno uređenje Agencijskog zapošljavanja




Beograd, 30.06.2017.

     Centar za razvoj sindikalizma je uz podršku Nemačke organizacije za tehničku saradnju– GIZ, organizovao Raspravu o agencijskom zapošljavanju, problemima koje trenutna (ne) regulativa proizvodi, kao i o mogućem zakonskom uređenju ove oblasti. U raspravi su učešće uzeli predstavnici radne grupe Ministarstva rada, koja radi na predlogu Zakona o agencijskom zapošljavanju, sindikati, dr. Mario Reljanović-pravni fakultet ,Union univerzitet - centar za participativni menadžment – Ljubljana, Goran Lukič- Delavska svetovalnica – Ljubljana i Andraš Juhas – Portal mašina.



     Uvodno izlaganje je imao Srećko Mihailović – centar za razvoj sindikalizma, ukazavši da je trenutna neregulativa rada agencija uzrok povećanog prekarnog rada i da je hitno potrebno ovu oblast pravno urediti. O trenutnom stanju i normativnim okvirima Agencijskog zapošljavanja, tačnije ustupanja zaposlenih, govorio je prof. Mario Reljanović, istakavši da ,,prilikom izrade Zakona kojim bi se regulisala oblast ustupanja zaposlenih, naročitu pažnju bi valjalo posvetiti nekim pitanjima koja su značajna pre svega zbog toga što nisu u potpunosti uređena direktivama EU, a njihovo izostavljanje u normiranju bi moglo naneti veliku štetu svim akterima trostranog odnosa ustupanja ii otvoriti prostor za dugoročne neizvesnosti u primeni i (ili) zloupotrebe Zakona.’’

     Radna grupa Ministarstva rada koju čine predstavnici ministarstva, sindikata, predstavnici stranih agencija za zapošljavanje i od skora predstavnici domaćih agencija, moraju voditi računa o onome što je prof. Reljanović rekao.

     Svoje stavove izneli su i predstavnik ILO – Jovan Protić i predsednik UPS Nebojša Atanacković.

     Gosti iz Slovenije su govorili o razvoju agencijskog zapošljavanja u njihovom zakonodavstvu, trenutnom stanju i rezultatima koji su postignuti u sferi zapošljavanja. Njihov zakon izjednačava poziciju privremeno angažovanih radnika i radnika sa stalnima radnim odnosom.



     Stav srpskih sindikata je poznat kada je agencijsko zapošljavanje u pitanju. Jedni su za zakon dok se drugi protive postojanju i radu Agencije za zapošljavanje. Industrijski sindikat Srbije se zalaže da se ova oblast zakonski uredi, poštiujući regulative EU sa osnovnim polazištem, da za isti rad ide ista plata i uslovi rada, a da su privremeni poslovi zaista privremeni. Zakon možemo očekivati na jesen, a dotle će se održati javne rasprave. Ova rasprava je uveliko doprinela da se do toga dođe, a centar za razvoj sindikalizma potvrdio da on i jeste sindikalni centar koji okuplja suprotstavljene sa ciljem podržavanja dijaloga koji vodi ka saradnji.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"