ARHIVA VESTI
     
 

"РАДНИ СУДОВИ КАО ДЕО СИСТЕМА РАДНИХ ОДНОСА У СРБИЈИ – ЗА И ПРОТИВ"




Београд, 21.06.2017

Конфедерација слободних синдиката и фондација "Фридрих Еберт", су у среду, 21.06.2017, у Хотелу Зира, у Београду, организовали конференцију са наведеном темом.

Регулисање радно-правног положаја радника и уређење услова за њихов рад произилазе од самог чина постојања радног односа, који се заснива између радника и послодавца. У већем делу двадесетог века, права радника су била у директној повезаности са правном одређеношћу појма "радног односа", који у основи садржи зависни, нижи положај (правни и економски) радника, у односу на послодавца.

Савремени радни односи нису имуни на дубоке друштвене и економске промене, које су настале у последњим деценијама прошлог века. Друштвене промене као што су глобализација, промене у организацији производње, увођење нових технологија, као и ново економско окружење, све већа заступљености услужних делатности, флексибилност тржишта роба и радне снаге, неминовно врше велики утицај на редефинисање модела радних односа и потребу за повећаном заштитом права радника, који произилази из радно-правног система, а самим тим и све већу обимност и пренатрпаност судова радно правним споровима, који у Србији знају да трају и по неколико година.

У оваквим околностима неминовно се отвара питање, којем је конференција била посвећена.

На конференцији су говорили Урсула Коцх-Лаугwитз, Фондација Фридрих Еберт, Ивица Цветановић, председник Конфедерације Слободних синдиката, Снежана Богдановић, шеф Одсека за унапређење области рада и права по основу рада у земљи и иностранству Министарства за рад, запошљавање и борачка и социјална питања, Бернд Гинтер, Немачки савез синдиката за савезну покрајину Саксонију, Лајпциг, Предраг Трифуновић, судија Врховног касационог суда Републике Србије, Бојан Урдаревић, редовни професор на Правном факултету, Универзитета у Крагујевцу и Домагој Фрнтић, Предсједник Опћинског радног суда у Загребу.

Бернд Гинтер, Немачки савез синдиката за савезну покрајину Саксонију, Лајпциг је на скупу говорио на тему: "Радни судови: начин рада, улога и значај за правосудни систем Немачке".

Предраг Трифуновић, судија Врховног касационог суда Републике Србије је говорио на тему Радни конфликти у судској пракси Републике Србије и разлози за(не)увођење радних судова.

Бојан Урдаревић, редовни професор на Правном факултету, Универзитета у Крагујевцу је говорио о Посредовању као превенција радних спорова у Србији

Домагој Фрнтић, Предсједник Опћинског радног суда у Загребу је представио ситуацију у Хрватској и њихова Искустава после увођења радних судова.

ЗАКЉУЧАК КОНФЕРЕНЦИЈЕ:

Да је радно-правна заштита радника у Републици Србији на веома ниском нивоу, да су радни спорови дуги, неефикасни и скупи, како за раднике тако и за послодавце и државу, те да је свакако потребно да се искористе позитивна искуства развијених земаља Европе, како би се у оквиру реформи законодавства у Републици Србији, покренула иницијатива од стране социјалних партнера, стручних институција и јавности и нашла подршка шире јавности за увођење радних судова у правни систем Републике Србије.








 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"