VESTI
     
 
Zajednička radionica sindikata IndustriAll Global i IndustriAll Europe trade union podržana od Fridrih Ebert fondacije „Pravedna tranzicija za industrijske radnike u zemljama zapadnog Balkana“ održana u Beogradu.
Pravedna tranzicija za industrijske radnike u zemljama zapadnog Balkana




Beograd, 4-5.04.2024.

Zajednička radionica sindikata IndustriAll Global i IndustriAll Europe trade union podržana od Fridrih Ebert fondacije „Pravedna tranzicija za industrijske radnike u zemljama zapadnog Balkana“ održana u Beogradu, okupila je sindikate iz Severne Makedonije , Crne gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Albanije i Srbije.



Pravednost i tranzicija su pojmovi koji imaju različito značenje na prostorima zapadnog Balkana u odnosu na njihovo značenje u ostalom delu Evrope. Kako bi došlo do približavanja po tom osnovu neophodno je svakodnevno raditi sa nosiocima političke moći koji na te vrednosti gledaju iz svog ugla borbe za moći i vladanjem, zapostavljajući vrednosne norme koje treba ujednačiti sa normama koje važe u zemljama EU.



Jedna od mogućnosti koja je na raspolaganju sindikatima su i lanci vrednosti u duhu nemačkog zakona.

Učesnicima radionice je predstavljen “Vodič za pravednu tranziciju IndustriAll Global i Manifest za pravednu tranziciju IndustriAll Evropa“.

Sektorski nacionalni sindikati su imali priliku da govore o nacionalnim politikama i strategijama u svojim grupacijama i zaključeno je da u tim procesima sindikata nema. I dalje imamo iste probleme, političke vrhuške ponašaju se slično, to važi i za poslodavce.

Pomaka na nacionalnim nivoima ima, stvari se poboljšavaju na nivou kompanija gde postoje ozbiljni, brojni i odgovorni sindikati, što se ogleda u broju i kvalitetu kolektivnih ugovora.

Predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić je zamolio da sindikati zajednički nastupaju na svim nivoima, naročito na nivou kompanija u kojima deluju i postoje kao i da se resurski udružuju gde je to moguće. Solidarnost je dobar način da se pozicije sindikata i radništva poboljšaju. Sujetama pojedinaca je mesto van sindikata ukoliko hoćemo opšti napredak sindikalizma u državama u kojima delujemo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"