VESTI
     
 
Ima li poslovni sistem „Zastava oružje“ budućnost? Preduzeće bez direktora, izvršnog odbora i nadzornog odbora. Ministarstvo odbrane bez konkretnih rešenja.
Ima li Zastava oružje budućnost?




Beograd, 12.05.2023.

Višenedeljni štrajkovi upozorenja, pritisci na Ministarstvo odbrane i upozorenja o lošoj situaciji u preduzeću, rezultorali su sastankom u Ministarstvu odbrane kome su prisustvovali general Slavko Rakić-načelnik Uprave za odbrambene tehnologije, pukovnik Branko Medan-šef Odsedka za Odbrambenu industriju, Marko Jovanović-zastupnik državnohg kapitala u Skupštini preduzeća, poslovodno rukovodstvo i predstavnici Industrijskog sindikata Srbije, ASNS, UGS „Nezavisnost“ i KSS. Predstavnika Samostalnog sindikata metalaca Srbije nije bilo. Oni se drže po strani, ne znamo čijoj!

Niko od prisutnih iz Ministrstva nije mogao da odgovori na pitanje kada će se izabrati generalni direktor, Nadzorni odbor i kada će se kompletirati Izvršni odbor. Rečeno je da likvidacije preduzeća neće biti , da su preduzete konkretne mere koje garantuju poslovnu budućnost Zastava oružje. Reprogram radnog staža će biti razmotrena, ma šta to značilo. Nova sistematizacija mora da sačeka izbor novog direktora uz učešće predstavnika sindikata. Sindikati su ukazali na nepoštovanje odredbi Kolektivnog ugovora, zahteva se povećanje zarada, a na pitanje odgovornosti za loše stanje u preduzeću nije bilo odgovora.

Dobra informacija je da je zaključkom Vlade Republike Srbije, Zastavi oružje dodeljemo 10,7 miliona evra za investiciono ulaganje u proširenje kapaciteta što znači da posla i tržišta za proizvode fabrike ima.

Isplata zarada nije sigurna ali su data obećanja da se čini sve da one budu redovne.

Započeti pregovori su rezultirali otkazom štrajka koji je najavljen za 15- maj ali je rečeno da ako isplate zarada ne budu do 20- maja, sledi Protest 23. maja pred skupštinom Grada Kragujevca.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"