VESTI
     
 
Međunarodna konferencija „Obezbeđenje održive budućnostzi za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u Jugoistočnoj Evropi“ koja je održana u Bukureštu, rezultirala je usvajanjem Deklaracije. Preko šezdeset učesnika iz trinaest zemalja Evrope. Goli i bosi nećemo ići.
Bukureštanska Deklaracija o održivosti evropske industrije kože, tekstila, odeće i obuće




Bukurešt, 28-29.03.2023.

Međunarodna konferencija „Obezbeđenje održive budućnostzi za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u Jugoistočnoj Evropi“ organizovana je od strane IndustriAll Evrope a podržana od Evropske komisije, okupila je više od šezdeset učesnika iz trinaest zemalja Evrope uz prisustvo sindikalnih i poslodavačkih struktura.



Konferenciju su otvorili Dirk Vantinghem direktor Evropske konfederacije industrije odeće, tekstila, Luc Triangl gen.sekretar IndustriAll Evrope kao i domaćini iz Rumunije.




Panel diskusije su obuhvatile teme kako razviti saradnju između obrazovnih institucija, predstavnika vlasti , socijalnih partnera i kompanija u cilju iznalaženja mera za jačanje saradnje i mera neophodnih podrška.

Panelisti su govorili i o obezbeđenju održivih lanaca snabdevanja te ulozi domaćih i stranih brendova, klastera kao podršku malim i srednjim preduzećima kroz politiku nacionalnih država.

Brendovi su najodgovorniji za održive politike u tekstilu, koži i obući a naročita odgovornost je vezana za zarade radnika i ukupno stanje u sektoru po pitanju dostojanstvenog rada i bezbednosti na radu.

Postoje pomaci na tom polju, moramo svi zajedno puno raditi kako radnici u tekstilu, koži i obući ne bi bili na marginama po pitanju zarada i standarda.

Srbiju su na konferenciji predstavljali sindikalni predstavnici iz UGS“Nezavisnost“ i Industrijskog sindikata Srbije kao i predstavnici Unije poslodavaca Srbije i Privredne komore Srbije.

Konferencija je rezultirala i usvajanjem Deklaracije o budućnosti industrije tekstila, odeće, kože i obuće u EU i Jugoistočnoj Evropi.


  

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"