VESTI
     
 
Radikalizacija protesta u ZIJIN Bor. Majdanpek na nogama. Nema mira bez Kolektivnog ugovora.
Traži se „prva krv i vođa“.
Nema mira bez Kolektivnog ugovora




 Bor, 26.01.2023.

„Kinezi šumom, radnici drumom“ je slogan koji oslikava trenutnu situaciju u ZIJIN između radnika i sindikata sa jedne strane i rukovodstva ZIJIN.

Menjajući svoje stavove ZIJIN pokušava da svoje zakonske obaveze prema radnicima i državi Srbiji prikaže kao neke ustupke i dobru volju, pa tako izbegava i obaveze koje je preuzeo kupovinom 63% RTB Bor. Kinezi to ne prihvataju čak i kad im se to kaže na kineskom jeziku.

Takvo autistično i bahato ponašanje dovelo je do nastavka protesta u Borui Majdanpeku, sada u radikalnijem formatu pa je izgledalo da istočnu Srbiju zahvata plamen. Radnici su izvršili blokade svih kapija i ulaza u rudniku Majdanpek.



 

Protestu se pridružuju i žitelji okolnih sela Krivelja, Oštrelja i Slatine kojima ZIJIN uzurpira posede i uništava imovinu. Pozadina ovih protesta su i neuspešni pregovori ZIJIN –a i sindikata sa Ministarstvom energetike i rudarstva koji su vođeni separatno.

Informacija je da će do pregovora doći 02. februara ali do tada može doći do ozbiljnih incidenata, radnici su radikalniji, poverenje u sindikate pada, traži se „prva krv“ i „vođa“. Ako se to dogodi onda zbogom pameti a na korak smo do takve situacije. Odgovornost za ovakvu situaciju će biti na ZIJIN i vlasti.

 


 

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"