VESTI
     
 
„Ako je šutiranje veština i dostignuće, mi to znamo mnogo bolje od Kineza“: Predsednik sindikata o protestu u Boru protiv rukovodstva Ziđina




 

Foto: M. S. Danas

Predsednik Industrijskog sindikata Srbije, Dragan Matić, istakao je za Danas da je u Boru danas održan veliki protest koji je okrenut protiv rukovodstva Ziđina, koje više od godinu dana onemogućava da dođe do potpisivanja kolektivnog ugovora, zloupotrebljavajući pre svega nemoć države, da ukaže predstavnicima kineske kompanije, da država Srbija ima svoje zakone.

Prema njegovim rečima, “mi u Srbiji imamo neka svoja pravila, da ovo nije Kina, da se oni često pozivaju i pričaju nam o nekoj Kini, i da mi ne moramo da znamo gde je ona, ali znamo gde je Srbija”.

“Ono što je najvažnije, i što je mene motivisalo da dođem ovde, jeste to što iza svih ovih zahteva, iza ove Timočke bune u XXI veku, jeste činjenica da su se ovde svi sindikati, i oni koji su veliki i mali, i reprezentativni i manje reprezentativni, ujedinili, i evo za 30 godina bavljenja sindikatima, ja sam bio u prilici samo dva, tri puta da prisustvujem ovakvom jednom sastanku”, kaže sagovornik Danasa.

Matić kaže da su Kinezima poručili vrlo jasno “da su oni zaista jako dobrodošli gosti u Srbiji i da mi poštujemo to i što oni ovde ulažu i što su došli, ali ne možemo da se pomirimo sa tim da oni preduzimaju neke radnje koje su bile em anticivilizacijske, em ponižavajuće, ne za radnike koji rade u Ziđinu, već za građane Srbije”.




Foto: M. S. Danas

“Ne može se ići po Srbiji i da nam se prevrću groblja, da nam se ruše kuće, da nam se uništava zemlja, da zagađuju, a da za to ne snose nikakvu posledicu. Mi takođe ukazujemo da su oni učinili jedno veliko zlo, jer su ovakivim ponašanjem uspeli da značajni deo građana Srbije, naročito ovde u Boru, naše kolege iz Kine koji rade ovde, gledamo sa podozrenjem, i ja sam zamolio da nikakva takva vrsta mržnje ili nekog odijuma prema tim ljudima ne treba da se gaji. Nasuprot, oni imaju iste probleme sa ovakvim rukovodstvom Ziđina kao i srpski radnici”, objašnjava Matić.

Takođe on ističe, da radnička borba i radnički interesi su jedinstveni ma gde da se dašavaju, a “evo sad se to dešava u Boru”.

“Mi svakog stranca dočekujemo gostoprimljivo, šireći ruke, pa i Kineze, međutim, oni su na to odgovorili tako što su naše zaposlene ovde u Ziđinu šutirali nogama. I sad, ako je to neka veština i neko dostignuće, ja sam im poručio da mi Srbi znamo to mnogo bolje od njih da radimo. Šut kod nas je omiljena aktivnost, ali smatramo da u XXI veku, na relaciji zaposlenih i rukovodstava, to je mera koja zaista treba da bude prevaziđena”, navodi on i dodaje “da ćemo videti da li moramo na kraju da im damo i šut kartu”.




Foto: M. S. Danas

Matić je kazao da je pokojni Đole Balašević imao stih koji govori o jednom bati koji je došao tako sa strane i pravio se jako pametan, i da on poručuje isto.

Podsećamo, intoniranjem himne Bože pravde nešto pre 16 sati otpočeo je protest radnika Ziđin Kopera. Povicima „ua“ i „lopovi“ radnici su „pozdravili“ rukovodstvo kompanije.

Okupljeni radnici tražili su poništenje pravilnika o radu i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Preuzeto sa: Danas

 


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"