VESTI
     
 
Protest u Boru rezultat jedinstva sindikata i nerazumnog ponašanja poslovodstva ZIJIN. „Ovo je Srbija“ poručeno sa protesta. Podrška IndustriAll Evrope i IndustriAll Global.
Ovo je Srbija, poručeno sa protesta u ZIJIN Bor




Bor, decembar 2022.



Sindikati koji su organizovali Protest u Boru iskazuju jedinstvo u borbi da se ZIJIN privede poštovanju zakona, institucija Srbije, radnika i sindikata da se na gostoprimstvo odgovori korektnim i fer odnosom prema radnicima koji ih svojim radom bogate svakog dana.

Poslodavcu su sindikati uputili dopise sa upozoravajućom sadržinom i argumentacijom pozivajući se na poštovanje zakona i zdravog razuma. Fabički sindikati su uputili dopis predsednici Vlade RS, Ministarstvu privrede, Ministarstvu rudarstva i energetike, Ministarstvu za rad, zapošljavbanje, boračka i socijalna pitanja.



Dok je više hiljada radnika ZIJIN protestovalo u Boru, sindikalni predstavnici su razgovarali i u Beogradu sa novopostavljenom ministarkom energetike i rudarstva RS Dubravka Đedović a što je rezultiralo stavom ministarstva da ZIJIN nastavi pregovore u januaru 2023. godine sa ciljem potpisivanja kolektivnog ugovora.

Ako do toga ne bude došlo, ministarka će primenom zakona urazumiti ZIJIN i vratiti na snagu prethodni Pravilnik o radu koji je ZIJIN jednostrano prekršio. Da će tako i biti, pokazaće vreme a sada je već 10. januar 2023. godine a poslodavac ne haje na upozorenje ministarke Vlade Republike Srbije.

Fabrički sindikati su uputili zahtev za informaciju o održanom sastanku ministarke Dubravke Đedović sa rukovodstvom ZIJIN.

Odgovor je stigao 09.01.2023. godine.



Odgovor i jeste i nije, upućuje se na dijalog, razumevanje,..



Ajde da sačekamo kraj januara i vidimo snagu države Srbije. ili možda nemoć. Da se uzdamo u staru izreku „ Jutro je pametnije od večeri“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"